16:16 - 11. oktober 2019

Jeg er blitt utsatt for et kulturelt ran, og det smakte, skriver Andreas Viestad.

Jeg er blitt utsatt for et kulturelt ran, og det smakte, skriver Andreas Viestad.

Duo: I tre sesonger har rapperen Snoop Dogg og TV-kokken Martha Stewart lagd mat sammen på tv-kanalen VH1 i USA. Foto: VH1 / Backgrid UK / NTB Scanpix

«Før du lager den bør du finne ut hvordan du skal uttale den», skriver Snoop Dogg i introduksjonen til sin oppskrift på Filet Mignon. Rapperen, mest kjent for albumene Doggystyle, Tha Doggfather og Paid Tha Cost to Be Da Boss, er også forfatteren av en kokebok, From Crook to Cook, Platinum Recipes from Tha Boss Dogg’s Kitchen.

Mange av oppskriftene i From Crook to Cook er slik man – fordomsfullt eller ikke – kan forestille seg dem. Rause, er ett ord som både kan beskrive Billionaire’s Bacon med masse sukker, pepper og chili, og Fried Bologna Sandwich med loffebrød, american cheese (som ikke er en ost, snarere en type kjemisk fremstilt proteinplasma), sennep, servelat og ikke minst potetgull med barbecuessmak, «as many as you want». Hvis du vil spise mat som er «down and dirty», eller retter som minner om en fattig manns forestilling om rikmannsmat, er det nok å ta av.

Snoop er ikke den eneste rapperen som har slått seg på matlaging. Rappere som Coolio, 2Chainz, Nicki Minaj, Wiz Khalifa og Jarobi White fra A Tribe Called Quest har alle markert seg med matprogrammer, kokebøker eller ved å jobbe på restaurant. Noe av maten de lager er en slags direkte forlengelse av sitt rappervirke, mat man kan spise når man er stein, eller hasjbrownies man kan bli stein av. I sin bok Meal Time, tar rapperen 2Chainz høyde for at hans målgruppe ikke er den typiske husmor eller ambisiøse borgerlige gourmand: «Hvis du har en firefingerring er det lurt å plassere den på et sidebord før du tar til å lage mat», skriver han. (I tilfelle du lurer, en firefingerring er som en slags slåsshanske.)

Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.