Annonse
00:00 - 25. oktober 2019

The biggest mess

Jeg vet om forlagsfolk som sluttet å dra til bokmessen fordi de ble redde for å dø der, skriver Erika Fatland.

Norge i utlandet: «Frankfurt er no den draumen me ber på alle sammen, enten vi vil det eller ikke.» Kildefoto Maja Lunde: NTB scanpix, resten fra Getty Images
Annonse

«It is the biggest book mess in the world», syntes jeg kulturminister Trine Skei Grande sa i sin tale under åpningen av den norske gjestelandspaviljongen. Paviljongen er stor og mikrofonen bar ikke, så jeg tar høyde for at jeg kan ha hørt feil, men det hadde i så fall vært en treffende beskrivelse av Bokmessen i Frankfurt.

Lange røtter. Som min bedre halvdel pleier å si: Snille forfattere kommer til Himmelen når de dør, mens de slemme kommer til Frankfurt. Man merker det allerede ved inngangen. Den sure lukten av stress og adrenalinsvette. Jeg vet om forlagsfolk som sluttet å dra til bokmessen fordi de ble redde for å dø der.

Bokmessen i Frankfurt er, som kulturministeren var inne på, verdens største av sitt slag. Seks gigantiske haller i flere etasjer, alle med grell belysning, utgjør messeområdet, og det går shuttlebusser mellom hallene. I år var over 300 000 besøkende innom i alt, noe som er ny rekord; det er mennesker overalt. Hvor mange av dem dør på bokmessen hvert år? Utenfor Hall 4 var vi vitne til det første hjerteinfarktet. Ambulansen forlot området uten sirener.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Kanskje det hadde gjort seg med litt større oppmerksomhet i klasserommet?»
«Utover sorgen og ubehaget føler jeg også på en genuin forbløffelse.»