00:00 - 25. oktober 2019

The biggest mess

Jeg vet om forlagsfolk som sluttet å dra til bokmessen fordi de ble redde for å dø der, skriver Erika Fatland.

Norge i utlandet: «Frankfurt er no den draumen me ber på alle sammen, enten vi vil det eller ikke.» Kildefoto Maja Lunde: NTB scanpix, resten fra Getty Images

«It is the biggest book mess in the world», syntes jeg kulturminister Trine Skei Grande sa i sin tale under åpningen av den norske gjestelandspaviljongen. Paviljongen er stor og mikrofonen bar ikke, så jeg tar høyde for at jeg kan ha hørt feil, men det hadde i så fall vært en treffende beskrivelse av Bokmessen i Frankfurt.

Lange røtter. Som min bedre halvdel pleier å si: Snille forfattere kommer til Himmelen når de dør, mens de slemme kommer til Frankfurt. Man merker det allerede ved inngangen. Den sure lukten av stress og adrenalinsvette. Jeg vet om forlagsfolk som sluttet å dra til bokmessen fordi de ble redde for å dø der.

Bokmessen i Frankfurt er, som kulturministeren var inne på, verdens største av sitt slag. Seks gigantiske haller i flere etasjer, alle med grell belysning, utgjør messeområdet, og det går shuttlebusser mellom hallene. I år var over 300 000 besøkende innom i alt, noe som er ny rekord; det er mennesker overalt. Hvor mange av dem dør på bokmessen hvert år? Utenfor Hall 4 var vi vitne til det første hjerteinfarktet. Ambulansen forlot området uten sirener.

Annonse

«Er ikke Schiøtz i stand til å se at hans faglige integritet og tyngde dermed settes i et merkelig lys?»
«Æresrettsutvalget har dokumentert den grunnleggende mangel på legalitet for opprettelsen av æresretten.»
«Bombasterier, postmodernistisk forhold til sannhet og verbale trylletriks.»