22:29 - 26. september 2019

Hva skal konsernet NHST med Morgenbladet?

Vi ønsker med dette å uttale vår støtte til de ansatte, og vurderer vår tilknytning til avisen.

Foto: Katinka Hustad

Vi, skribenter knyttet til Morgenbladet, har de siste årene bidratt med artikler, reportasjer, kommentarer, kritikk og meningsytringer. Dette stoffet har utgjort en ikke ubetydelig del av avisa. Inntil nå har vi trodd at Morgenbladets idé var å bidra til etablering og opprettholdelse av en offentlighet, samt til å forsøke å prege den i en ikke-autoritær, humanistisk og opplyst retning. De siste ukenes redaksjonsopprør i Morgenbladet angår også oss. Det har fått oss til å tvile på om konsernets mål med Morgenbladet er forenlig med det vi har trodd var hensikten.

De siste ukenes redaksjonsopprør i Morgenbladet angår også oss.

De fleste av oss har vært tilknyttet Morgenbladet fra før 2013, da Fritt Ord og Forlagskonsult eide avisa. I 2013 kjøpte NHST Media Group seg inn i Morgenbladet, og siden 2016 eier konsernet 91 prosent av aksjene. Etter å ha levert et svakt økonomisk resultat i 2018 (årsaken til dette skal vi forbigå) har konsernet stilt nye lønnsomhetskrav.

Hensikten er «å gi aksjen en konkurransedyktig avkastning i form av kursstigning og utbytte». Skaffet NHST seg Morgenbladet for å realisere dette? Vi påstår ikke at det er en absolutt og nødvendig motsetning mellom lønnsomhet og kvalitet, men i dette tilfellet er vi redd for at de drastiske tiltak administrasjonen nå setter i verk for å øke driftsmarginen, vil svekke Morgenbladet.

Morgenbladet er avhengig av aksjonærer som forstår hva det krever å eie en intellektuell ukeavis. Vi ønsker med dette å uttale vår støtte til de ansatte, og vurderer vår tilknytning til avisen.

Ida Jackson, Marius Emanuelsen, Erik Bjerck Hagen, Frode J. Riopelle, Vilde Sagstad Imeland, Christine Myrvang, Thomas Hylland Eriksen, Aleksi Wildhagen, Per Hem, Anette Therese Pettersen, Espen Søbye, Oda Bhar, Vigdis Hjorth, Kjetil Jakobsen, Frode Helmich Pedersen, Erling E. Gulbrandsen, Margunn Vikingstad, Katrine Heiberg, Elisabeth Frøysland Pedersen, Jan Grue, Jon Mikkel Broch Ålvik, Simen Ekern, Ulrik Eriksen, Bjarne Riiser Gundersen, Carina Elisabeth Beddari, Emil Bernhardt, Sigurd Tenningen, Tonje Vold, Aksel Kielland

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse