Annonse
00:00 - 27. september 2019

Den kulturelle volden mot kvinner med funksjonsnedsettelser er så normalisert at vi ikke ser den, skriver Sumaya Jirde Ali

Når blir omsorg for kvinner med funksjonsnedsettelser til vold, spør Sumaya Jirde Ali.

Annonse

Blind kvinne med hjelper som bevisst legger nøklene for høyt oppe slik at den blinde må lete i flere timer. Eller en assistent som bevisst ommøblerer hjemmet slik at hun skader seg. Tenk å ha et fiendtlig hjem! Og det bare fordi man sa ifra, takket nei til å gi seksuelle tjenester i bytte mot hjelp og assistanse som en har rett og krav på. «Intim vold», kaller svenske Denise Nydén dette fenomenet. Nydén, som selv er blind, har samlet historier fra kvinner og jenter med funksjonsnedsettelse, og skapt det svenske oppropet #SlutVillkorat.

Hva lærer metoo-kampanjen oss om overlappingen av kjønn, legning, etnisitet, klasse, alder og funksjon? Det er to år siden kampanjen, som først ble skapt av borgerrettighetsaktivisten Tarana Burke i 2006, fikk verdensomspennende oppmerksomhet. 17. til 19. september deltok jeg på en tre dager lang internasjonal konferanse om metoo fremover. Konferansen hadde som mål å svare på følgende: Hvorfor fikk kampanjen oppmerksomhet først i 2017, og hvordan påvirket den ulike sektorer, samfunn og land? Hvilken påvirkning vil metoo ha på likestilling i de nordiske landene?

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En antroposentrisk etikk sier at vi har moralske plikter bare overfor mennesker.»