Annonse
00:00 - 23. august 2019

Vidunderlige Wakanda

I Black Panther-universets drøm om hva Afrika kunne ha vært, finner vi kanskje en nøkkel til fremtiden, skriver Warsan Ismail.

Reinkarnasjon: I dag viderefører forfatter Ta-Nehisi Coates og tegner Daniel Acuna The Black Panther, opprinnelig skapt av Stan Lee og Jack Kirby på 1960-tallet - parallelt med fremveksten av borgerrettighetsbevegelser som Black Panthers. Serien, som viser et Afrika bortenfor kolonialismens og undertrykkelsens historie, ble også filmatisert i 2018. Kildefoto (fra øverst venstre med klokken): Daniel Acuna / Marvel / AP / NTB Scanpix, Bettmann / Getty Images, Wellcome Collection / Creative Commons og Matt Kennedy / Marvel Studios 2018
Annonse

Romanen Mørkets hjerte ble først publisert i 1899 og er blitt stående som skolebokeksemplet på den klassiske, europeiske forestillingen om Afrika. De lærde strides om den polskfødte forfatteren Joseph Conrad. Var han en rasist eller en subtil kritiker av den hvite manns fremferd på det afrikanske kontinentet? Samtidig har ideen om Afrika som mørkets hjerte overlevd tidens tann. Afrikanere og Afrika er etter to hundre år fremdeles oppfattet som primitive og ville, men etter hvert også krigsherjede og fattige.

Derfor var det revolusjonerende da tegneserieskaperne Stan Lee og Jack Kirby allerede på sekstitallet lanserte tegneserien The Black Panther. I dette universet møter vi et Afrika som ikke er synonymt med primitivitet, villhet og fattigdom. I stedet møter vi den fiktive afrikanske nasjonen Wakanda som er det mest avanserte og velstående landet i hele verden.

Det var ikke tilfeldig at nettopp sekstitallet så dette paradigmeskiftet. De europeiske koloniene i Afrika var under oppløsning og i USA, hjemlandet til Lee og Kirby, hadde borgerrettighetsbevegelsen snudd en hel nasjon på hodet. Martin Luther King jr. marsjerte til Washington, D.C og Malcolm X introduserte amerikanerne for de globale antikolonialistenes frigjøringsfilosofi. Samtidig og tidsriktig etablerte Huey P. Newton og Bobby Seale den paramilitære, revolusjonære gruppen The Black Panther Party for Self-Defense. En gruppe som ikke var oppkalt etter Lees tegneserie, men en afroamerikansk bataljon under andre verdenskrig som ikke fikk lov til å tjenestegjøre med sine hvite medsoldater. Denne massive mobilisering av afroamerikanere og deres allierte ledet til innføringen av en antirasismelov med Civil Rights Act (1964) og reell stemmerett med Voting Rights Act (1965).

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En antroposentrisk etikk sier at vi har moralske plikter bare overfor mennesker.»
Friedmans innsikter faller ikke inn under noen «nyliberal» doktrine.
Å hevde at dyr ikke er «personer» blir absurd.