Annonse
00:00 - 02. august 2019

Vi trenger en aldersgrense for å spise poteter, skriver Martin Gedde-Dahl.

Vi trenger en aldersgrense for å spise poteter, skriver Martin Gedde-Dahl.

Annonse

I takt med at smarttelefonene inntar stadig nye områder av livene våre, har uroen blitt mer knugende: Hva om dette ikke er bra? Har vi mistet kontrollen? Er det for sent å logge av og snu?

Det var dette ubehaget generasjonsforskeren Jean Twenge satte ord på, da hun i en artikkel i magasinet The Atlantic stilte spørsmålet: «Har iPhone-en ødelagt en generasjon?». Svaret, mer enn antyder hun, er ja.

Twenge tar utgangspunkt i to observasjoner: Den første er at dagens unge er mer deprimerte, ensomme og engstelige enn tidligere generasjoner. Om det skyldes en reell økning i forekomsten eller noe annet, for eksempel lavere terskel for å snakke om psykiske problemer, er en debatt som ikke er avgjort, hverken i Norge eller USA. Den andre er at smarttelefoner og sosiale medier radikalt har forandret ungdoms livsvilkår. «Det er ingen overdrivelse å si at iGen står på kanten til den verste psykisk helse-katastrofen på flere tiår», skriver Twenge. «Mye av forverringen kan spores tilbake til telefonene deres.»

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»