Annonse
00:00 - 16. august 2019

Vi skal være trygge i bønn, trygge i gata, skriver Ilham Hassan.

Vi skal være trygge i bønn, trygge i gata, skriver Ilham Hassan.

Vant: Mohamed Rafiq (bak) stoppet gjerningsmannen under angrepet på moskeen. Her er han avbildet under Eid-markeringen hvor Erna Solberg var til stede. Foto: Jørgen Braastad/VG/NTB scanpix
Annonse

Philip Manshaus gliste bredt da han ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Et par dager tidligere stormet han en moské i Bærum, væpnet til tennene og klar til å utføre en massakre. Han hadde store forhåpninger: like før han stormet moskeen, postet han følgende på et høyreekstremt nettforum: «Vallhall venter». Lite visste han at han i stedet ville entre bokseringen til Mohamed. For der ventet Mohamed Iqbal og Mohamed Rafiq på ham – med en solid omgang juling.

I retten satt han likevel der med et smil i det kraftig forslåtte ansiktet. Hvorfor dette smilet? For han visste at selv om han riktignok ikke i lyktes i å ta et eneste muslimsk liv, lyktes han i å spre frykt.

Rundt omkring i Norge, satt det muslimer og vurderte hvorvidt de turte å delta på id-bønnen dagen etter. Noen bekjente av meg valgte å droppe id-bønnen. «Jeg går, men tar ikke med barna» kom en venninne frem til. Andre trosset frykten og valgte å delta på den tradisjonelle id-bønnen som planlagt, og ble møtt av folk som slo ring rundt moskeen. De dannet menneskelig skjold mot hatet, med slagord som tryggibønn.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Utover sorgen og ubehaget føler jeg også på en genuin forbløffelse.»
«Kanskje det hadde gjort seg med litt større oppmerksomhet i klasserommet?»