Annonse
00:00 - 16. august 2019

Vi skal være trygge i bønn, trygge i gata, skriver Ilham Hassan.

Vi skal være trygge i bønn, trygge i gata, skriver Ilham Hassan.

Vant: Mohamed Rafiq (bak) stoppet gjerningsmannen under angrepet på moskeen. Her er han avbildet under Eid-markeringen hvor Erna Solberg var til stede. Foto: Jørgen Braastad/VG/NTB scanpix
Annonse

Philip Manshaus gliste bredt da han ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Et par dager tidligere stormet han en moské i Bærum, væpnet til tennene og klar til å utføre en massakre. Han hadde store forhåpninger: like før han stormet moskeen, postet han følgende på et høyreekstremt nettforum: «Vallhall venter». Lite visste han at han i stedet ville entre bokseringen til Mohamed. For der ventet Mohamed Iqbal og Mohamed Rafiq på ham – med en solid omgang juling.

I retten satt han likevel der med et smil i det kraftig forslåtte ansiktet. Hvorfor dette smilet? For han visste at selv om han riktignok ikke i lyktes i å ta et eneste muslimsk liv, lyktes han i å spre frykt.

Rundt omkring i Norge, satt det muslimer og vurderte hvorvidt de turte å delta på id-bønnen dagen etter. Noen bekjente av meg valgte å droppe id-bønnen. «Jeg går, men tar ikke med barna» kom en venninne frem til. Andre trosset frykten og valgte å delta på den tradisjonelle id-bønnen som planlagt, og ble møtt av folk som slo ring rundt moskeen. De dannet menneskelig skjold mot hatet, med slagord som tryggibønn.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Enhver by med respekt for seg selv skal bli en smartby.»