Annonse
00:00 - 30. august 2019

Størst av alt er departementet – og aller størst er statsråden

Staten, det er oss. Men statsråden – hvem er det? Det finnes ingen suksessoppskrift for en ny statsråd, skriver Gunnar Mathisen.

Opptrinn på Slottsplassen: Ferske regjeringsmedlemmer utenfor Slottet kan til forveksling ligne et lite blandakor fra Bygde-Norge på kongebesøk, skriver Gunnar Mathisen. Illustrasjon: Stine Kaasa. Kildefoto: Katinka Hustad
Annonse

Utenfor Slottet, vanligvis mens bladene fra kastanjetrærne faller, en smilende gruppe mennesker, 18–22 stykker, halvparten menn, halvparten kvinner.

Landet har fått ny regjering.

Til forveksling ligner opptrinnet et lite blandakor fra Bygde-Norge på kongebesøk. Mange kjente fjes å se, men det er også usikre smil utenfor det politiske kjendisskap som har funnet veien til Slottsbakken denne formiddagen. Et sammensurium av hensyn har ført dem hit; partiboken, selvfølgelig, men også politisk erfaring, kjønn, bosted, alder, interesserepresentasjon, yrkesbakgrunn og annet har telt med. Vet de hva de går til?

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Kanskje det hadde gjort seg med litt større oppmerksomhet i klasserommet?»
«Utover sorgen og ubehaget føler jeg også på en genuin forbløffelse.»