00:00 - 16. august 2019

Mørke ekkoer

Selvradikaliserte terrorister kan operere alene, men de er ikke ensomme i et nettverk av meningsfeller, skriver Cathrine Thorleifsson.

Ifølge norsk politi tyder alt på at den terrorsiktede Philip Manshaus handlet alene i sitt terrorangrep på moskeen i Bærum. Men betyr det at han handlet på vegne av seg selv? Det slående med terrorhendelsen er hvordan den går inn i et mønster av ideologiske og faktiske likheter med tidligere angrep. Det gir mening å snakke om en smitteeffekt.

I mars i år begikk den 28-år gamle australieren Brenton Tarrant massedrap på 51 mennesker i et moskéangrep i Christchurch, det dødeligste terrorangrepet i New Zealands historie. Tarrant omtalte Anders Behring Breivik, som drepte 77 mennesker i 2011, som sin største inspirasjon. Bare de siste månedene har tre unge menn blitt direkte inspirert av Tarrant til å gjennomføre terrorhandlinger. Poway, California, 27. april. El Paso 3. august. Bærum 10. august.

Annonse

«Æresrettsutvalget har dokumentert den grunnleggende mangel på legalitet for opprettelsen av æresretten.»
«Er ikke Schiøtz i stand til å se at hans faglige integritet og tyngde dermed settes i et merkelig lys?»