Annonse
00:00 - 16. august 2019

Mørke ekkoer

Selvradikaliserte terrorister kan operere alene, men de er ikke ensomme i et nettverk av meningsfeller, skriver Cathrine Thorleifsson.

Annonse

Ifølge norsk politi tyder alt på at den terrorsiktede Philip Manshaus handlet alene i sitt terrorangrep på moskeen i Bærum. Men betyr det at han handlet på vegne av seg selv? Det slående med terrorhendelsen er hvordan den går inn i et mønster av ideologiske og faktiske likheter med tidligere angrep. Det gir mening å snakke om en smitteeffekt.

I mars i år begikk den 28-år gamle australieren Brenton Tarrant massedrap på 51 mennesker i et moskéangrep i Christchurch, det dødeligste terrorangrepet i New Zealands historie. Tarrant omtalte Anders Behring Breivik, som drepte 77 mennesker i 2011, som sin største inspirasjon. Bare de siste månedene har tre unge menn blitt direkte inspirert av Tarrant til å gjennomføre terrorhandlinger. Poway, California, 27. april. El Paso 3. august. Bærum 10. august.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Enhver by med respekt for seg selv skal bli en smartby.»