Annonse
00:00 - 16. august 2019

Mørke ekkoer

Selvradikaliserte terrorister kan operere alene, men de er ikke ensomme i et nettverk av meningsfeller, skriver Cathrine Thorleifsson.

Annonse

Ifølge norsk politi tyder alt på at den terrorsiktede Philip Manshaus handlet alene i sitt terrorangrep på moskeen i Bærum. Men betyr det at han handlet på vegne av seg selv? Det slående med terrorhendelsen er hvordan den går inn i et mønster av ideologiske og faktiske likheter med tidligere angrep. Det gir mening å snakke om en smitteeffekt.

I mars i år begikk den 28-år gamle australieren Brenton Tarrant massedrap på 51 mennesker i et moskéangrep i Christchurch, det dødeligste terrorangrepet i New Zealands historie. Tarrant omtalte Anders Behring Breivik, som drepte 77 mennesker i 2011, som sin største inspirasjon. Bare de siste månedene har tre unge menn blitt direkte inspirert av Tarrant til å gjennomføre terrorhandlinger. Poway, California, 27. april. El Paso 3. august. Bærum 10. august.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En antroposentrisk etikk sier at vi har moralske plikter bare overfor mennesker.»
Friedmans innsikter faller ikke inn under noen «nyliberal» doktrine.
Å hevde at dyr ikke er «personer» blir absurd.