00:00 - 30. august 2019

Er dette kødd, Toje?

Korrigering: Asle Toje skrev om Flynn-effekten og IQ-nivå. Her er det på sin plass med litt fakta, skriver Yasmin Sofia Iqbal. Foto: Rigmor Dahl Delphin / Oslo Museum

Det var med overraskelse og interesse jeg leste Christine Myrvangs tilsvar på Asle Tojes «Norges eliter blir stadig dårligere integrert» i Morgenbladet 23. august. Jeg, som ikke var sikker på om Tojes innlegg var ment på kødd, registrerer at Myrvang tar ham på alvor.

Tojes tekst fremstår i starten som subjektiv og humoristisk, med et slentrende skråblikk. Jeg synes Toje er morsom selv om han ikke akkurat er en cool kid. De coole kidsa fra Nordstrand er vel heller sånne som Ivar Winther, Jon Refsdal Moe, Emma Clare Gabrielsen, kanskje Odd-Magnus Williamson og Sigrid Bonde Tusvik. Jeg håper uansett Toje blir møtt med raushet som innflytter til Nordstrand. Og jeg tenker på at den som står litt på utsiden av en gruppe, ofte kan komme med de presise og humoristiske observasjoner av inngruppen.

Men så! Toje gjør et gedigent stilsprang, og bykser fra subjektive observasjoner og assosiasjoner i matbutikken Jacobs til hypoteser om endringer i befolkningens intelligens. Han skriver blant annet: «Det er verdt å merke at «Flynn-effekten» hvor kognitive evner (IQ) økte over tid i hele den vestlige verden gjennom det 20. århundre, gikk i revers akkurat da de siste kullene som vokste opp i den nasjonsbyggende enhetskulturen, ble kalt inn til sesjon.»

Her er det på sin plass med litt fakta: Flynn-effekten som er en økning i gjennomsnittlig intelligens, er blitt funnet i mange land, blant annet USA, Japan, Sudan, Kenya, Israel og Norge. Den mest sannsynlige årsaken til at IQ-en i en periode økte i Norge, vurderes å være industrialiseringen, utdanningsrevolusjonen og ikke minst velferdsstaten. Når den gjennomsnittlige IQ-en har økt, er det heller ikke fordi de kognitivt sterkeste (les: eliten) har økt sin skår på IQ-testene, det er primært fordi lavscorerne gjør det bedre. Mange flere har fått tilgang til bøker, helsehjelp og velferden har økt.

Toje assosierer ufortrødent videre med å lansere sin egen hypotese om årsaken til fallet i gjennomsnittlig IQ. Han skriver: «Forskere forklarer vanligvis fallet i gjennomsnittlig IQ med fordummende teknologi, ikke-vestlig innvandring og at de kognitivt velutrustede får færre barn. En supplerende hypotese kan være at de evnerike i økende grad får barn med – hverandre.» Siden Myrvang elegant supplerte Tojes virkelighetsforståelse med fakta, er det bare å fortsette samfunnsoppdraget.

De fleste forskere mener nedgangen og utflatingen i gjennomsnittlig IQ drives av miljøfaktorer og Flynn-effekten vurderes å være et universelt fenomen. Hva så med Tojes hypotese om at nedgangen kan skyldes at de evnerike får barn med hverandre? Her er svaret at den genetiske sammensetningen i en populasjon bruker betydelig lengre tid på å forandre seg. For den som er interessert i Flynn-effekten, anbefales det å lese professor i psykologi, Jon Martin Sundets utmerkede forskning.

Yasmin Sofia Iqbal

 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

«Også Oslo-dialektane er vanskelege for dei som bur andre plassar i landet.»
«Når synlighet og aktivitet hovedsakelig kun er mulig i digitale kanaler, er det ofte kun de kjente og etablerte som klarer seg.»
«Vi er flere som har opplevd at Doga har beveget seg bort fra det tette båndet til norsk industri og næringsliv.»