00:00 - 26. juli 2019

Hadde verden vært et fredeligere sted hvis vi hadde hatt flere kvinnelige statsledere, spør Kyrre Wathne

Hadde verden vært et fredeligere sted med flere kvinnelige statsledere, spør Kyrre Wathne.

«Bring me the head of the dog!». Beskjeden skal ha kommet fra Saud al-Qahtani, en av den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salmans nærmeste medarbeidere. «Hunden» var Jamal Khashoggi, journalisten som hadde skrevet mildt kritiske artikler om det saudiske regimet i Washington Post.

Som sagt, så gjort. Khashoggi ble drept og partert i den saudiske ambassaden i Istanbul. Som kjent lyktes ikke morderne med å skjule sporene sine særlig godt, og drapet ble raskt koblet til kronprinsen, som sannsynligvis ga ordren personlig.

Å gå til anskaffelse av en bensag er en typisk mannlig tilnærming til et problem. Og Mohammed bin Salman er et eksempel på en statsleder vi kanskje kan kalle den ekstreme mannlige varianten. Fiender skal knuses. Manglende respekt møtes med eksplosive sinneutbrudd. Kriger startes over prestisje og territorialitet.

Annonse

«Bombasterier, postmodernistisk forhold til sannhet og verbale trylletriks.»
«Hele Norge har fått syn for sagn om hvordan kapital kan kjøpe innflytelse.»
«Jeg mener at enhver har krav på samme rettssikkerhet som alle andre.»