Annonse
00:00 - 26. juli 2019

Hadde verden vært et fredeligere sted hvis vi hadde hatt flere kvinnelige statsledere, spør Kyrre Wathne

Hadde verden vært et fredeligere sted med flere kvinnelige statsledere, spør Kyrre Wathne.

Annonse

«Bring me the head of the dog!». Beskjeden skal ha kommet fra Saud al-Qahtani, en av den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salmans nærmeste medarbeidere. «Hunden» var Jamal Khashoggi, journalisten som hadde skrevet mildt kritiske artikler om det saudiske regimet i Washington Post.

Som sagt, så gjort. Khashoggi ble drept og partert i den saudiske ambassaden i Istanbul. Som kjent lyktes ikke morderne med å skjule sporene sine særlig godt, og drapet ble raskt koblet til kronprinsen, som sannsynligvis ga ordren personlig.

Å gå til anskaffelse av en bensag er en typisk mannlig tilnærming til et problem. Og Mohammed bin Salman er et eksempel på en statsleder vi kanskje kan kalle den ekstreme mannlige varianten. Fiender skal knuses. Manglende respekt møtes med eksplosive sinneutbrudd. Kriger startes over prestisje og territorialitet.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»