Annonse
00:00 - 19. juli 2019

Det startet klokken ni om kvelden, 26. juli 1609

Menneskene har tegnet kart over månen i over fire hundre år. Underveis har det gått mye prestisje i det å få sette navn på landskapet til vår nærmeste nabo, skriver Thomas Reinertsen Berg.

En måne, to systemer: Kart fra 1707 som viser månen med de ulike navnesystemene til henholdsvis Johannes Hevelius og Giovanni Riccioli. Illustrasjon: I offentlig eie.
Annonse

Den 20. juli 1969 sendte Neil Armstrong følgende beskjed: «Tranquility Base here – the Eagle has landed.» Han befant seg på månen, nærmere bestemt i Mare Tranquillitatis – Stillhetens hav – et område som hadde fått navn av en italiener 318 år tidligere.

Månen har i likhet med jorden opp gjennom århundrene vært gjenstand for et stort kartleggingsarbeid. Og det begynte klokken ni om kvelden den 26. juli 1609.

Da kikket den britiske astronomen Thomas Harriot bort på månen med et nytt teleskop. Han hadde med penn og papir, og ble den første som tegnet et nærportrett av Selene, navnet grekerne ga månegudinnen – det første kartet over månen sett gjennom et teleskop. To steder i notatene fra måneobservasjonene beskrev han et mønster på overflaten som «the body of the man», et nikk til tidligere tiders beskrivelser av vår nærmeste nabo.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»