00:00 - 19. juli 2019

Det er alvor igjen i Ukraina

President Zelenskyjs valgseier, med sine vage og banale analogier, minner om Donald Trumps. Men han har gitt det ukrainske folk håp.

Ukrainas leder: Skuespiller, komiker og president Volodymyr Zelenskyj sørget for at Petro Porosjenkos «korrupsjon og nepotisme ble fjernet fra presidentkontoret». NurPhoto / Getty Images

Samtidig som store deler av Europa går i feriemodus, er en annen del, mitt hjemland Ukraina, på vei inn i den heteste delen av valgkampen – om landets viktigste lovgivende organ, parlamentet. Og det kan se ut til at resultatet fra parlamentsvalget vil bli like spennende som presidentvalget tidligere i år, hvor skuespiller og komiker Volodymyr Zelenskyj gikk av med seieren.

Dette blir det mest utskiftende parlamentsvalget siden Ukraina ble uavhengig; på valglisten til presidentpartiet Folkets tjener, som ifølge meningsmålingene kan forvente 43 prosent av stemmene, er det ingen som har vært parlamentariker før.

Dette blir det mest utskiftende parlamentsvalget siden Ukraina ble uavhengig.

Svjatoslav Vakartsjuk, frontfiguren til den ukrainske rockegruppen Okean Elzy, starter også fra grunnen av med det nyopprettede partiet Stemmen. Partilisten omfatter vellykkede forretningsmenn, offentlige aktivister, journalister og reformatorer, men heller ikke her en eneste tidligere parlamentariker, om man da ikke regner med Vakartsjuk, lederen av partiet, som var medlem av parlamentet mellom 2007 og 2008. Den gang var han desillusjonert med det politiske systemet og gikk av tidligere enn planlagt. Men nå lover Vakartsjuk å stå løpet ut.

Den tidligere presidenten i Georgia, Mikhail Saakasjvili, har også meldt seg til parlamentsvalget. Det etter å ha fått tilbake sitt ukrainske statsborgerskap, som Ukrainas tidligere president Petro Porosjenko tok fra ham for to år siden, etter at han hadde kritisert Porosjenko. Porosjenko selv konsentrerer seg nå om Vest-Ukraina, hvor han også hadde mest støtte i presidentvalget. Det ser likevel ikke ut til at nytt partinavn – Europeisk solidaritet – hjelper stort. Oppslutningen til partiet balanserer mellom 8 prosent og sperregrensen på 5 prosent. 

Med et overfladisk blikk kan president Zelenskyjs valgseier, med sine vage og banale analogier, forveksles med Donald Trumps. Om man setter hans suksess i ukrainsk kontekst ser man at dette er et fredelig maktbytte, hvor Petro Porosjenkos korrupsjon og nepotisme ble fjernet fra presidentembetet i samsvar med demokratiske prosedyrer.

I løpet av de første dagene i tjenesten kvittet Volodymyr Zelenskyj seg med klovnedrakten og komikeren, en karakter som ikke var skikket til å bære et stort ansvar. Mange ukrainske politikere har tidligere lovet endringer i valgloven og å fjerne parlamentarikernes immunitet, men Zelenskyj ble den første som gjorde valgløftene om til krav ovenfor parlamentet etter innsettelsen.

Suksessen til skuespilleren har også gitt det ukrainske folk et håp om at kontoret til presidenten og parlamentet i Ukraina ikke er en lukket businessklubb, men institusjoner som er tilgjengelige uten kontakter og nepotisme.

Suksessen til skuespilleren har også gitt det ukrainske sivilsamfunnet et håp om at kontoret til presidenten og parlamentet i Ukraina ikke er en lukket businessklubb.

Zelenskyj har klart å opprette en sosial stige som ikke ble etablert etter Verdighetsrevolusjonen. Da dekorerte de gamle partilederne de ti første plassene på sine partilister med nye navn, etter dem fulgte de bakstreverske. Kampene med sistnevnte har hindret reformene i landet betydelig.

Det er verdt å merke seg at det også vil bli en økning i antall prorussiske politikere i det nye parlamentet. Ironisk nok, etter snart fem år med krig mot Russland, kan Viktor Medvedtsjuk, hvis datter er gudbarnet til Vladimir Putin, komme inn i parlamentet som en av lederne til opposisjonspartiet Opposisjonsplattformen. Dette partiet har nå en oppslutning på 15 prosent og har stor sjanse for å bli det nest største partiet i parlamentet. I tillegg kjøper han opp TV-kanaler og fyller diesel merket Rosneft – et russisk oljeselskap med staten som majoritetseier – på ukrainske biler.

På tross av internasjonal kritikk fortsetter Russland for fullt å utstede russiske pass gjennom en forenklet prosedyre til alle ukrainere som bor i russisk-okkuperte Donbass. Nylig har også Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) tatt Russland tilbake i forsamlingen. Den norske delegasjonen stemte i sin helhet for denne beslutningen. I Ukraina blir dette oppfattet som et svik.

Ukrainas forhold til vestlige partnere, så vel som med Russland, vil bli en utfordring for den nye ukrainske regjeringen – for presidenten, ministrene og parlamentarikerne. Det er stor etterspørsel etter reformer som skal gi raskere økonomisk vekst og nye, godt betalte arbeidsplasser for å stoppe flukten av arbeidskraft til utlandet.

For å få til dette må Ukraina aktivt utvikle handelsforbindelser med Vesten, inkludert Norge, og tiltrekke seg investeringer.

SAS kunngjorde at de gjenopptar direkteflyvninger mellom Oslo og Kyiv til høsten, og Norge åpnet også nylig sitt første honorære konsulat i Odessa. Dette er ytterligere signaler til norske investorer om å bruke de mulighetene som ligger i landet vårt.

Oversatt fra russisk av Silje Fines Wannebo

Serhij Lesjtsjenko (f. 1980) er en ukrainsk parlamentariker, blogger, pressefrihetsaktivist og tidligere gravejournalist. I 2013 ble han tildelt presseprisen til Fritt Ord og ZEIT-Stiftung. I 2014 kåret Reportere uten Grenser ham til en av 100 informasjonshelter. I fjor utga Pax forlag hans bok «Oligarkenes vekst og fall. Kampen mot korrupsjon i Ukraina».

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse