00:00 - 14. juni 2019

Habermas er for Europa det Dag Solstad er for Norge, skriver Gunnar C. Aakvaag.

Habermas er for Europa det Dag Solstad er for Norge, skriver Gunnar C. Aakvaag.

Kommende uke, den 18. juni, fyller den tyske filosofen og sosiologen Jürgen Habermas 90 år. Anledningen fikk meg til å tenke på hva som kjennetegner etterkrigstidens kanskje viktigste europeiske intellektuelle: Hva kan Habermas lære oss?

Habermas er for Tyskland og Europa det Dag Solstad er for Norge – en anledning til å komme på høyde med sin egen tid.

Selvfølgelig er det mye som skiller de to. Der Solstad skriver romaner, skriver Habermas teoretisk sakprosa i tradisjonen fra Kant, Hegel og Marx; og der Solstad har tilhørt en totalitær politisk bevegelse (AKP-ml), har Habermas hele sitt voksne liv vært en svoren tilhenger av det liberale demokratiet i sosialdemokratisk tapning.

Annonse

«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»