Annonse
00:00 - 28. juni 2019

Du trenger ikke flere ryddebøker

Livet er ikke bare strøkne skjorter, gjennomsiktige bokser og rene flater, skriver Ellen Sofie Lauritzen.

Rydd rommet ditt, gutt! En av Storbritannias største samlere over 30 år har bestemt seg for å rydde opp. Kanskje han er inspirert av den japanske ryddeguruen Marie Kondo? Foto: Plymouth Herald / NTB Scanpix
Annonse

«Just do your magic, Marie!»

Jeg er halvveis i Netflix-serien Opprydding med Marie Kondo. Den verdenskjente japanske ryddeguruen har ryddet seg gjennom amerikanske hjem fylt til randen av stuff, og nå står hun i et rom med så mye ræl at det gjør vondt å se på. Rotekoppene, paret som eier huset, håper hun kan bruke sine magiske evner til å trylle bort the clutter.

Men nei, Marie Kondo vil det annerledes: «Jeg er ingen magiker – det er dere som må finne magien,» oppfordrer hun på sjarmerende vaklevoren engelsk. Sagt på en annen måte: Rydd opp i dritten deres sjæl.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En antroposentrisk etikk sier at vi har moralske plikter bare overfor mennesker.»