00:00 - 21. juni 2019

Det er faktisk flere land som liberaliserer abortlovgivningen enn som innskrenker den, skriver Åshild Mathisen.

Det er flere som liberaliserer abortlovgivningen enn som innskrenker den, skriver Åshild Mathisen.

Forrige torsdag ble forslaget om endring i abortloven behandlet, til heftig debatt i en fullsatt stortingssal. Utenfor kom sinnet sterkest til uttrykk gjennom underliv påmalt blod, og kapper og kyser fra Handmaid’s tale.

Endringsforslaget ble fremstilt som et første skritt på vei mot amerikanske tilstander, et kristenkonservativt angrep på kvinners rettigheter.

Mye av temperaturen skyldtes at abortsaken var blitt brukt i et spill om regjeringsmakt. Statsminister Erna Solberg lokket KrF til borgerlig samarbeid med muligheten for å endre på den mye omtalte paragraf 2c, den som åpner for senabort ved alvorlig sykdom hos fosteret. KrFs Kjell Ingolf Ropstad bet på og fikk valget av regjering til bokstavelig talt til å stå om livet, og KrF-ere ble overbevist. For hvem i KrF ville velge venstresiden når liv kunne reddes med borgerlig samarbeid og innstramning i abortloven?

Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.