00:00 - 28. juni 2019

Dagene da Facebook bare ødela personvernet og demokratiet er over, skriver Evgeny Morozov.

Dagene da Facebook bare ødela demokratiet er over, skriver Evgeny Morozov.

Hvordan skal vi oppfatte Facebooks plutselige innrykk på de digitale valutaenes område? Akkurat idet reguleringsmyndighetene er i ferd med å våkne opp fra sin selvpåførte komatilstand og oppdager at Facebook har vokst seg for stort for sitt eget beste, velger selskapet å forplikte seg enda sterkere på mottoet: move fast and break things. De gode gamle dagene da Facebook bare ødela personvernet og demokratiet er nå over – og vi kommer utvilsomt til å savne dem. Men hvordan skulle de kunne konkurrere med muligheten til å ødelegge – én gang for alle – det globale økonomiske systemet?

Med det for øye har Facebook nettopp kunngjort at de står bak Libra, en valuta, en infrastruktur, et nettverk – en uklar digital størrelse som er romslig nok til å gjøre alle til lags, under det edle dekke av et. org-domene, til og med. Det er den digitale økonomiens ultimate Schrödingers katt: en blokkjede/ikke-blokkjede som vil fungere som penger/ikke-penger for å redde/begrave Facebook/oss alle.

Detaljene om hvordan dette dunkle prosjektet skal fungere er heller få, men man kan likevel skjelne den generelle målsettingen. Libra skal sette brukerne, særlig dem som er så uheldige å mangle en bankkonto, men er så heldige å ha en Facebook-konto, i stand til å omgjøre ekte penger til Libra og deponere dem virtuelt, for så å kunne sende dem til andre eller simpelthen bruke dem til å betale for tjenester.

Annonse

«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»