Annonse
00:00 - 31. mai 2019

Vi trenger mindre kjønnskamp, ikke mer, skriver Kyrre Wathne.

Vi trenger mindre kjønnskamp, ikke mer, sier Kyrre Wathne.

Annonse

Å snakke om menns rettigheter er litt som å snakke om hvites rettigheter: Det høres ikke bra ut. Tankene går fort til mørke kjellerleiligheter og enda mørkere diskusjonsgrupper. Det er kvinner, ikke menn, som historisk er blitt holdt tilbake, og som har vært utgangspunktet for likestillingspolitikken. Men står vi i fare for å begå en overkorreksjon?

Et av de mest minneverdige poengene fra NRKs nye Brennpunkt-dokumentar «Kjønnskampen» var dette: Mens kvinnelige studenter får ekstrapoeng på 120 studier, er det tilsvarende tallet for menn 7, på tross av at kvinner i utgangspunktet har bedre karakterer og allerede utgjør 60 prosent av studenter i høyere utdanning.

Likhet for loven gjelder paradoksalt nok ikke i likestillingsloven. Den tar særlig sikte på å bedre kvinners stilling. Til dette formålet egner en lang rekke mer eller mindre offentlige virksomheter seg, og de domineres alle av kvinner. Ni av ti kjønnsforskere er kvinner. Diskrimineringsnemnda er 93 prosent kvinner. Og så videre. Likestilling er kvinnesak.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En antroposentrisk etikk sier at vi har moralske plikter bare overfor mennesker.»