Annonse
00:00 - 10. mai 2019

Vi må tenke oss om dobbelt så nøye før vi innfører dobbelstraff, skriver Sylo Taraku.

Vi må tenke oss om dobbelt så nøye før vi innfører dobbelstraff, skriver Sylo Taraku.

Annonse

En kald novemberdag i 2017 kjørte to maskerte menn fra gjengen Loyal to Familia med mopeder inn i Københavns forstad Mjølnerparken. De styrte mot medlemmer av den rivaliserende gjengen Brothas som dominerer i området. De hoppet av mopedene og avfyrte skudd med halvautomatiske pistoler inne i en personbil. Sjåføren fikk seks skudd i hodet og ryggen og døde. Den andre passasjeren ble skutt, men overlevde. Den tredje, som satt bak, klarte å komme seg unna uskadd. Etter likvideringen hoppet drapsmennene tilbake på mopedene og kjørte av gårde.

Det var som en actionscene fra en Hollywood-film. Eller fra et narkokartell i Mexico. Men det var mange slike episoder i det ellers fredelige og trygge skandinaviske landet under den såkalte «bandekrigen» i 2017.

Noen måneder senere møter jeg (sammen med flere andre) Mjølnerparkens trygghetssjef Eskild Dahl Pedersen. Alt virker rolig i bydelen nå. Trygghetssjefen kjenner «alle» beboere i området. Hvis det er et problem med en ungdom, banker han på døra til familien for å ta en prat. Hvis de ikke følger opp, kan de risikere å bli kastet ut av bydelen. En ikke helt skandinavisk måte å løse problemene på, men sånn er det blitt nå.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En antroposentrisk etikk sier at vi har moralske plikter bare overfor mennesker.»
Friedmans innsikter faller ikke inn under noen «nyliberal» doktrine.