10:12 - 19. mai 2019

Velsmurte oljeargumenter

Er vi så rene som Karl Eirik Schjøtt-Pedersen vil ha det til?

Omstridte klimaargumenter: Interesseorganisasjonen Norsk olje og gass argumenterer med at Norges olje- og gassproduksjon er den «reneste» produksjonen. Her ser vi direktør i Norsk olje og gass Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (midten) på Troll A i forbindelse med at kong Harald besøkte plattformen i 2016. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

At Norges olje- og gassproduksjon har gitt betydelige inntekter til staten er ukontroversielt, men er produksjonen også bra for klimaet? Fra Twitter- og Facebook-kontoen til interesseorganisasjonen Norsk olje og gass (Norog) fikk vi nylig et gjensyn med et svært omstridt argument i klimapolitikken:

«En styrt nedtrapping av produksjonen på norsk sokkel vil måtte erstattes av produksjon fra andre områder i verden.

Da snakker vi om produksjon som potensielt kan bidra til en forverring av miljø- og klimaproblemet fordi andre, skitnere produsentland tar over.»

Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.