00:00 - 31. mai 2019

Variert musikkmeny

Vi som jobber med klassisk musikk og jazz, har et stort pedagogisk prosjekt.

I et innlegg i Morgenbladet 24. mai kritiserer pensjonist Rainer Benjamin Hoppe radiokanalene NRK Klassisk og NRK Jazz. Hoppe mener kanalene sender «pludreradio» og musikk som gjentas for ofte.

Hoppe kritiserer blant annet Musikkfrokost i NRK Klassisk. Dette programmet er utviklet blant annet etter lytterundersøkelser og tilbakemeldinger fra brukerne. Musikkfrokost har korte nyhetsmeldinger, rapporter fra kulturlivet og vær- og trafikkmeldinger som sitt faste innhold. I tillegg til å sende klassisk musikk er det viktig for oss å holde lytterne oppdatert.

Vi lager radio som skal føles relevant før man skal i gang med en ny arbeidsdag, enten man er på vei i bil eller har en lang morgen hjemme med kaffekoppen.

Samtidig fortsetter NRK Klassisk å sende hele verk hver kveld med norske symfoniorkestre fra blant annet Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Store operaproduksjoner sendes hver lørdag i radiokanalen. I helgene lytter mange til våre temaprogrammer, rebus, portretter og serier. Rebusen i NRK Klassisk får flere hundre svar hver uke, noe som er en sjeldenhet i dagens radioverden.

Når NRK Klassisk øker i oppslutning, er det et signal til oss om at tilbudet faller i smak.

Hoppe hevder også at NRK Jazz til stadighet spiller Ella Fitzgeralds «Solitude» og Frank Sinatras «Fly me to the moon. Når NRK Jazz ser på statistikken, finner vi at de to titlene er spilt 12 ganger hver på en måned, og til ulike tider av døgnet. Disse sangene utgjør likevel en liten del av det totale tilbudet i kanalen.

Hver uke sendes aktuell norsk jazz i det tradisjonsrike programmet Jazzklubben. NRK Jazz samarbeider med flere norske festivaler, og på Moldejazz skal vi gjøre flere konsertopptak og sende direkte. NRK Jazz har også en fin oppgang i antallet lyttere, og den typiske jazzlytteren hører daglig ca. 50 minutter på kanalen. Allerede nå ser vi virkningen av det nye innholdet vi har begynt å utvikle i NRK Jazz.

Hver dag bruker cirka 85 000 nordmenn, eller 1,9 prosent av alle radiolytterne, NRK Klassisk sitt tilbud (radiomålingene til Nielsen). Antallet lyttere øker stadig, og hver lytter hører 90 minutter hver dag. Når NRK Klassisk øker i oppslutning med innholdet både på hverdager og i helgene, er det et signal til oss om at tilbudet faller i smak.

Slik jeg ser det, har vi som jobber med klassisk musikk og jazz et stort pedagogisk prosjekt. Vi vil nå nye og yngre lyttere som ønsker å oppdage musikken og bruke innholdet, og vi ønsker å lage innhold til de lytterne som allerede er godt kjent med musikken. Vi håper nye generasjoner får vekket interessen for klassisk og jazz gjennom NRKs to radiokanaler, og at totaltilbudet gir muligheter for å finne programmer og musikk for mange, enten man søker fordypning i kanalene eller musikkfølge gjennom arbeidsdagen.
 

Ingvei Eikaas

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»