Annonse
00:00 - 03. mai 2019

Når ungdom fra eliten sliter

Ungdom fra både den økonomiske og kulturelle overklassen kan slite. Men det arter seg helt ulikt, skriver Ingunn Eriksen og Willy Pedersen.

Økonomisk kapital og sosialt press: For elevene ved Oslo Handelsgym kan kampen for å få innpass i de rette sirklene skape vel så mye stress som selve skolearbeidet. 
Annonse

Oslo Katedralskole, oftest kalt Katta, ble etablert i 1153 og har sluset elevene inn i samfunnets eliteposisjoner. De har fått en glimrende utdanning i språk og historie, samfunnsfag og matematikk. Oslo Handelsgymnasium, gjerne kalt Handels, kom i 1875, rettet seg inn mot økonomiske fag, og den ble raskt en mulig vei inn i næringslivet.

I prosjektet Adolescent elites har vi belyst de to skolene. De fleste elever trives. Vi er imponert over de kompetente lærerne, som kan si sine fag, som drar elevene med i krevende og stimulerende prosjekter. Elevene starter på skolene, spente og usikre, med et ben i barndommen. De uteksamineres som unge voksne tre år senere. De fleste er da vel forberedt til spennende studier på universiteter og høyskoler. Det har vært bevegende å oppleve denne prosessen, tett på dem det gjelder.

Klarer ikke knekke kodene. De fleste trives altså, men ikke alle. På begge skolene sliter noen. De kan kalle det «stress». Magen kan slå seg vrang, søvnen forsvinne. Noen lurer på om de er deprimerte. De gruer seg til prøver, føler de ikke får vist hva de egentlig kan. Flere enn vi hadde ventet føler at de ikke kommer inn i fellesskapet. De klarer ikke knekke kodene for stil, språk og klesdrakt. De hører om fester og hytteturer, men blir ikke invitert med.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse