Annonse
00:00 - 03. mai 2019

Når ungdom fra eliten sliter

Ungdom fra både den økonomiske og kulturelle overklassen kan slite. Men det arter seg helt ulikt, skriver Ingunn Eriksen og Willy Pedersen.

Økonomisk kapital og sosialt press: For elevene ved Oslo Handelsgym kan kampen for å få innpass i de rette sirklene skape vel så mye stress som selve skolearbeidet. 
Annonse

Oslo Katedralskole, oftest kalt Katta, ble etablert i 1153 og har sluset elevene inn i samfunnets eliteposisjoner. De har fått en glimrende utdanning i språk og historie, samfunnsfag og matematikk. Oslo Handelsgymnasium, gjerne kalt Handels, kom i 1875, rettet seg inn mot økonomiske fag, og den ble raskt en mulig vei inn i næringslivet.

I prosjektet Adolescent elites har vi belyst de to skolene. De fleste elever trives. Vi er imponert over de kompetente lærerne, som kan si sine fag, som drar elevene med i krevende og stimulerende prosjekter. Elevene starter på skolene, spente og usikre, med et ben i barndommen. De uteksamineres som unge voksne tre år senere. De fleste er da vel forberedt til spennende studier på universiteter og høyskoler. Det har vært bevegende å oppleve denne prosessen, tett på dem det gjelder.

Klarer ikke knekke kodene. De fleste trives altså, men ikke alle. På begge skolene sliter noen. De kan kalle det «stress». Magen kan slå seg vrang, søvnen forsvinne. Noen lurer på om de er deprimerte. De gruer seg til prøver, føler de ikke får vist hva de egentlig kan. Flere enn vi hadde ventet føler at de ikke kommer inn i fellesskapet. De klarer ikke knekke kodene for stil, språk og klesdrakt. De hører om fester og hytteturer, men blir ikke invitert med.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»