Annonse
00:00 - 31. mai 2019

Hva kommer først, interessen eller sponsorinntektene, spør Cornelia Kristiansen.

Hva kommer først – interessen eller sponsorinntektene, spør Cornelia Kristiansen.

Norway Cup var en viktig byggestein da norsk kvinnefotball befestet seg. Bildet er fra 2003. Foto: Knut Fjeldstad / NTB Scnapix
Annonse

Vi sto storøyde på grusbanen på Valle Hovin i Oslo mens treneren vår gikk opp i fjeset på treneren til guttenes juniorlag. «Det jævla røkkelet», hadde juniortreneren kalt oss, og sparket unna kjeglen vi hadde satt opp for å markere banen. Vi visste ikke da at nettopp kamp om banetid var en av grunnene til motbøren mange kvinner møtte. Vi så ikke alt i en større sammenheng. Vi ville bare spille fotball.

Å lese artikkelserien om kvinnefotballens historie Morgenbladet har laget i samarbeid med Josimar, som publiseres i papiravisen og på nett frem mot VM, setter mange av ungdomsårene i et nytt lys. Kamp om banetid og sponsorinntekter trekkes frem av flere som skal forklare motstanden mot kvinnefotball i nyere tid.

Da vi betalte treningsavgift og spillerlisens på nittitallet, var det åpenbart at vi drev med noe annet enn de jevnaldrende guttene. Mens de kunne drømme om å bli den neste Maldini, kunne vi se at Linda Medalen ble proff i Japan mens omtrent alle andre av landets beste fotballkvinner studerte eller jobbet og spilte fotball ved siden av. Nå har det skjedd masse i Europa, men Norge henger langt etter.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse