08:49 - 24. mai 2019

Glogau heller ikke først!

Den såkalte «jødesaken» på 1840-tallet hadde flere aktører enn Henrik Wergeland. 

Ingen konkurranse: Mitt anliggende med å fremheve Munch er å vise at den såkalte «jødesaken» på 1840-tallet hadde flere aktører enn Henrik Wergeland, skriver Andreas Snildal. Foto: Rigmor Dahl Delphin / Oslo Museum

I et innlegg i Morgenbladet forrige uke avlegger Klassekampens bergensredaksjon meg en visitt i anledning min påstand om at forfatteren Andreas Munch var den første som offentlig tok avstand fra jødeparagrafen (Morgenbladet 10. mai). Gunnar Wiederstrøm har selvfølgelig helt rett i at bergenseren Heinrich Glogau kom Munch i forkjøpet, faktisk nesten med 20 år, da han i 1817 rettet et kritisk innlegg mot en av jødeparagrafens opphavsmenn, Christian Magnus Falsen.

 

Mitt anliggende er ikke å starte en konkurranse om hvem som var først.

Nærheten i tid og adressaten for innlegget knytter Glogaus angrep på jødeparagrafen direkte til eidsvollsmennenes debatt om jødene, og i så måte kan man saktens argumentere for at heller ikke Glogau var den første, men at jødeparagrafens motstandere på Eidsvoll var «de egentlige Ophavsmænd til Jødernes Emancipation», for å si det med Wergeland. Frode Ulvund har fortjenestefullt trukket Glogau ut av glemselen, men i årene etter riksforsamlingen stod imidlertid Glogau ganske alene i sin kritikk, og noen egentlig offentlig debatt om jødeparagrafen kan man vel ikke snakke om før en generasjon senere, innledet av Munchs protestdikt i 1836.

Mitt anliggende med å fremheve Munch er ikke å starte en konkurranse om hvem som var først ute med å si nei til jødeparagrafen, men å vise at den såkalte «jødesaken» på 1840-tallet hadde flere aktører enn Wergeland. Det er på tide å betrakte overgangen fra en av de mest intolerante til en av de mest liberale jødelovgivningene i Europa som en hvilken som helst annen historisk prosess, og ikke kun som et nasjons- og identitetsbygging-prosjekt rundt Wergelands person, slik for eksempel HL-senteret bidrar til når det denne helgen feirer Wergelands fødselsdag med suttungteater.
 

Andreas Snildal

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse