Annonse
11:47 - 02. mai 2019

Gjør større oljebransje det lettere å nå klimamålene, Støre, spør Maria Berg Reinertsen.

Gjør større oljebransje det lettere å nå klimamålene, Støre, spør Maria Berg Reinertsen.

Hvilken rolle skal oljeindustrien spille i det grønne skiftet? Foto: Roger Hardy / Samfoto / NTB scanpix
Annonse

I kronikken «Vi trenger industri for å nå klimamålene» svarer Jonas Gahr Støre på min kommentar «Alle skal med» er et elendig slagord hvis det betyr at ingen skal utfordres.» Vi er enige i at Norge, med Støres ord, «trenger tydeligere grep for å skape industri og arbeid i tråd med klimakutt».

Men det er ikke riktig at jeg mener «det grønne skiftet trenger en stor masterplan» (Det er det SV som vil!). Jeg er fortsatt usikker på hvor sterkt myndighetene skal styre hva vi skal leve av etter oljen, det jeg er sikker på, er ta de må være tydeligere på hva vi ikke skal leve av.

Det er her Ole Colbjørnsens pamflett Hele folket i Arbeid. Det Norske Arbeiderpartis kriseprogram (1933) har inspirert meg. Colbjørnsen våget å utfordre sterke interesser når han la frem Arbeiderpartiets politikk for å få Norge ut av den økonomiske krisen. Det motet savner jeg i Aps holdning ovenfor oljebransjen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Jeg mener at Eggen tar feil når han mer enn antyder at man ikke skal skrive om kannibalisme. Hvis man ikke gjør det, lar man den koloniale historien om «de ville» bli siste ord.»