Annonse
08:48 - 13. mai 2019

Enstemmigheten brytes

I mai 1989 slo den tsjekkoslovakiske opposisjonen tilbake med nye demonstrasjoner, og myndighetene våget ikke lenger å holde Václav Havel fengslet.

Fri frigjører: Vàclav Havel i 1989. ««Jeg tror mer hadde endret seg i løpet av de fire månedene enn det hadde gjort i løpet av de årene da jeg tidligere var fengslet», sa han om å komme ut fra fengsel i mai 1989.  Foto: Miroslav Zajic / Corbis / Getty Images
Annonse

Mandag 1. mai var en solrik og litt kjølig dag i et Praha der mange samlet seg for å feire arbeidernes internasjonale kampdag. Vanligvis ble feiringen lagt til Letná, en stor idrettsplass litt nord for sentrum, men på grunn av alle demonstrasjonene mot regimet som hadde vært på Václavplassen i januar, ble det avgjort å ta denne byens paradegate tilbake ved å legge markeringen dit.

Derfor myldret plassen av røde flagg og paroler, fredsduer og papirblomster, bilder av Lenin og andre kommunistiske ikoner, ungdommer med røde halstørklær og smilende barn som vaiet med leker. Her var en blanding av folk som deltok med entusiasme og andre som var blitt anbefalt å delta.

For å unngå ubehageligheter i forbindelse med feiringen, hadde partiet delt ut rikelig med advarsler til opposisjonen i byen, samt nedlagt reiseforbud til Praha for dissidenter fra andre steder i landet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Jeg mener at Eggen tar feil når han mer enn antyder at man ikke skal skrive om kannibalisme. Hvis man ikke gjør det, lar man den koloniale historien om «de ville» bli siste ord.»