Annonse
08:48 - 24. mai 2019

Det som går tapt i likestillingsdebatten

Det blir ikke bare vanskelig å være kvinne eller mann: det blir vanskelig å være menneske. 

Virker splittende: Det er paradoksalt at Sigrid Bonde Tusvik og Jordan Peterson mener det samme, nemlig at menn må slutte å sutre, skriver Axel Haraldsen-Sverre. Skjermdump fra NRK
Annonse

NRK Brennpunkts nye dokumentar tar for seg den andre siden av likestillingsdebatten. Her vies mye av tiden til å lufte meningene fra deltagere i Mannsforum, tidligere administrerende direktør i NHO Kristin Skogen Lund, og ikke minst Jordan B. Peterson. Til felles har de den oppfatningen av at likestillingsloven, med sin tilleggsparagraf om særlig hensyn til kvinner og minoriteters rettigheter, er diskriminerende.

Det som går tapt i en slik fremstilling, hvor de som ønsker å fremheve mennenes utfordringer stilles opp som motpart til kvinnesaksforkjemperne, er det faktum at høyrevridd og nyliberal politikk gjør hele vårt samfunn kaldere. Det blir ikke bare vanskelig å være kvinne eller mann, men det blir vanskelig å være menneske.

Mens likestillingsministeren er mest opptatt av å knytte forbindelser blant næringslivstoppene, enes unge elever på Foss i at de alle sliter. En ny rapport viser at det sosiale presset og høye krav til faglig prestasjon, gjør at selv de som tilhører eliten på ressurssterke skoler har det tøft. Ofte er skolen den arenaen hvor symptomene fra samfunnet ellers først kommer til syne.

Det er paradoksalt at Sigrid Bonde Tusvik og Peterson hevder det samme.

Ingen av dem som deltar i dokumentaren har noen gode løsninger. Vil samfunnet bli varmere om vi fjerner tilleggsparagrafen i likestillingsloven? Neppe. Dokumentaren fungerer dermed kun polemisk og splittende. «Motpartene» snakker ikke engang med hverandre, og som seer sitter man igjen ikke særlig mye klokere.

Det er paradoksalt at Sigrid Bonde Tusvik og Peterson mener å hevde det samme, nemlig at menn må slutte å sutre og heller ta personlig ansvar. Som et motsvar til denne dokumentaren trenger vi mindre individfokus, mindre fokus på kjønn, og heller et blikk for hvordan den politikken som i dag føres bidrar til å øke de økonomiske forskjellene blant oss, skape et heftigere og råere arbeidsliv, som igjen går utover alles psykiske helse.

La oss heller forsøke å bevare et trygt samfunn med mennesker som står i solidaritet med hverandre.
 

Axel Haraldsen-Sverre

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse

Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»