Annonse
00:05 - 05. april 2019

SSB-forskere frykter at regjeringens behov vil trumfe allmennhetens interesser, skriver Maria Berg Reinertsen.

SSB-forskere frykter at regjeringens behov vil trumfe allmennhetens interesser, skriver Maria Reinertsen.

Uavhengig: Bråket i SSB høsten 2017 toppet seg den dagen SSB-sjef Christine Meyer nektet å trekke seg, selv etter at finansminister Siv Jensen hadde sagt at hun ikke lenger hadde tillit til henne. På oppfordring fra EUs statistikkbyrå kommer regjeringen nå med et lovforslag som skal sikre SSBs uavhengighet. Foto: Mariam Butt / NTB Scanpix
Annonse

Klokken 11.45 fredag 5. april offentliggjør finansminister Siv Jensen regjeringens forslag til ny statistikklov. Arbeidet med loven startet etter pålegg fra EU. Klok av skade etter at det greske statistikkbyrået hadde manipulert tallene sine så økonomien virket frisk nok til at landet fikk låne mer penger, ba det europeiske statistikkbyrået sine medlemmer å lage lover som sikret uavhengigheten til de nasjonale statistikkbyråene.

Men i SSB frykter flere ansatte nå at lovforslaget, paradoksalt nok, vil føre til mer styring fra Finansdepartementet, som eier SSB.

Kjernen er at personer med kjennskap til prosessen sier at lovforslaget fra regjeringen i stor grad følger anbefalingene fra Statistikklovutvalget.

Annonse

«Hva mener Gunnar Aakvaag med sannhet?»