00:00 - 22. mars 2019

Solberg har ingenting å beklage, skriver Asle Toje.

Solberg har ingenting å beklage, skriver Asle Toje.

«You’re not singing anymore!» Det finnes knapt noe mer tilfredsstillende enn å stemme i britiske fotballsupporteres hymne til eplekjekke motstandere som har fått luften slått ut av seg. På en uke ble det blå supporterbrølet erstattet av det røde, da det man trodde var venstreradikale angrep på justisministerens bil og hjem, overraskende ble til siktelse mot hans samboer for det samme.

Forutsigbart nok har sangen gått fra at høyresiden vil ha teateret anmeldt (til politiet!), til at «kulturvenstre» synger for full hals at de krever personlig beklagelse fra statsministeren. Intet mindre. La oss ha én ting klart: Erna Solberg har ingenting å beklage. Er det noe vi alle kan ta med oss fra denne dels triste og dels latterlige affæren, så er det hennes råd om å unngå spekulasjon.

Ytringsfrihetens grenser er en annen sak. Er det greit at teaterstykket Ways of Seeing brukte video av assorterte Frp-eres private hjem i et kunstnerisk prosjekt, som også er et politiske prosjekt? Stykket «tematiserer» overvåkning og rasisme, blant annet ved å «kartlegge nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn». Disse inkluderer visst justisminister Tor Mikkel Wara.

Annonse

«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»