Annonse
00:00 - 08. mars 2019

Kvitvasking i løypa

Skiløparane spring på smeltande snø — med klimaøydeleggaren Equinor på laget, skriv Gudmund Skjeldal. 

Annonse

Den 18. april 1940 rykka to bataljonar tyske soldatar inn i Bagn i Valdres. Dei blei angripne av rørlege norske små skiløpartroppar og kjende seg omringa. Kampane i Valdres dei neste ti dagane var av dei hardaste i okkupasjonen av Norge: Tyskarane mista over 250 soldatar, nordmennene 46 unge forsvararar. Mellom dei var korporal Knut Skjeldal, som kunne ha blitt onkelen min.

Den 19. april 1940 fortalde Dagbladet om at fotball-laget Lyn hadde byrja treninga før vårsesongen, på parkeringsplassen utanfor Ullevaal Stadion. Reportasjen heitte «Da Lyngutta tok de første sparkene». Journalisten verka letta over at kvardagen og våren var tilbake; laget var nesten heilt intakt.

Lyngutta sparka fotball på Ullevaal medan andre unge nordmenn kjempa for livet i Bagn.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Problemet er større enn som så, og heller ikke særnorsk.»
«At klassiske kunstnere selger så godt er mer en myte enn en realitet.»