08:36 - 28. mars 2019

Ideologisk fellesskap er én verdi. En annen er å inngå kompromisser, skriver Alexander Zlatanos Ibsen.

Ideologisk fellesskap er én verdi. En annen er å inngå kompromisser,skriver Alexander Zlatanos Ibsen.

Suspendert: Hvorvidt ungarske Fidesz ønsker å bli værende i EPP på sikt, vites ikke. Uttalelser fra Viktor Orbán i etterkant av suspensjonen om at han har «avslørt» EU, gir kanskje ikke grunnlag for mer enn forsiktig optimisme. Foto: Francisco Seco / AP / NTB Scanpix

«EU trenger kompromisser. EU er et eneste stort kompromiss. Jeg vet hva jeg snakker om, landet mitt [Belgia] er et eneste stort kompromiss. Det er positivt at vi klarte å finne en mellomløsning.»

Ordene kom fra en sentral person i Det europeiske folkepartiet (EPP), den kristenkonservative partigruppen som Høyre er en del av, dagen etter den lange debatten på EPPs samling 20. mars. Vi som deltok på selve møtet, må kunne slå fast at det var preget av langt større engasjement og oppmerksomhet enn hva som er vanlig.

Saken på dagsordenen gjaldt hvorvidt Viktor Orbáns parti Fidesz fortsatt skal få være medlem av EPP – den dominerende partigruppen i EU i dag, med størst gruppe i Europaparlamentet, og presidentene i Parlamentet, Kommisjonen og Rådet.

Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.