00:00 - 08. mars 2019

Hvorfor skal kvinner som vil jobbe deltid, skamme seg, spør Kyrre Wathne.

Hvorfor skal kvinner som vil jobbe deltid, skamme seg, spør Kyrre Wathne.

Hos dinkaene i Sudan har det vært en tradisjon å fjerne fortennene hos barn. Én hypotese er at denne skikken oppsto fordi stivkrampe var utbredt. Stivkrampe kan føre til at kjevemusklene låser seg, noe som gjør det vanskelig å spise. Uten fortenner kan du i hvert fall få i deg suppe.

I dag vaksineres sudanske barn mot stivkrampe, men dinkaenes tannløse smil er blitt både et skjønnhetsideal og en identitetsmarkør. Vi mennesker er rare sånn. Tradisjoner som oppsto av bestemte grunner, lever etter hvert sitt eget liv.

I 1814 var ikke norske kvinner myndige, de kunne ikke stemme, drive handel eller håndverk, jobbe i det offentlige, ta artium eller gå på universitetet. Noen visjonære kvinner (og noen menn) så det urettferdige i dette og tok opp kampen for kvinners rettigheter.

Annonse

«Arbeidsgruppens rapport vil diskuteres på åpent og demokratisk vis»