00:00 - 15. februar 2019

Veganer søker kjøttspiserkjæreste

Jeg forstår at jeg rørte ved en nerve da jeg for to utgaver siden spurte Gastronomen: «Jeg har en kjæreste som vil ha døde dyr i maten, bør jeg slå opp?»

Jeg fremsto nok som en «religiøs fanatiker med blind tro på min egen fortreffelighet».

Sannheten er at selv om man ikke har kjæreste, og ikke har blind tro på egen fortreffelighet, er det spørsmål mange stiller seg: Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp? 

Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?

I et slikt tilfelle er det naturligvis verdt å undre hvordan man sammen overhodet, dersom forholdet ikke tåler litt uenighet rundt etikk og moral. Dessuten er jeg enig med Gastronomen: Selvfølgelig skal man se på hvordan man kan bidra positivt til å endre hverandre, heller enn å fordømme hverandre.

Jeg sitter likevel igjen med følelsen av at det er spørsmålsstillingen som plager Gastronomen, ikke det faktiske etiske dilemmaet. Vi kan prøve oss på alternative fremstillinger av spørsmålet:

• Kjæresten min støtter aktivt en industri som står for 24 prosent av klimagassutslippene, bør jeg slå opp?

• Kjæresten min mener at siden vi alltid har gjort det, burde vi alltid gjøre det, bør jeg slå opp?

• Kjæresten min støtter gjennom forbrukermakten drap på uskyldige individer, bør jeg slå opp?

Kanskje svaret er det samme, at spørsmålet burde være hvordan jeg kan bidra til å minske forbruket og dermed redusere kjærestens bidrag til klimagassutslipp og begrense antall drap. kanskje vil jeg fortsatt, i Gastronomens øyne, være en som «med den religiøse fanatikerens blinde tro på egen fortreffelighet, fordømmer din kjæreste for hens ønske om å spise kjøtt, og lurer på om hen er verdig til å være din kjæreste».

«Henrik grønnsaksspiser» satt på spissen kan gjerne fremstå religiøs og fanatisk. Det viktige er at vi kan enes om hva spørsmålet faktisk er.

Henrik Kjellmo Larsen

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse