Annonse
00:00 - 15. februar 2019

Speil, speil på veggen der: Sånn mener du selv at du er, skriver Markus Slettholm.

Speil, speil på veggen der: Sånn mener du selv at du er, skriver Markus Slettholm.

Illustrasjonsfoto: Fridtjof Johan Jacobsen / Finnmark Fylkesbibliotek
Annonse

«Åh, ja, men husk at jeg er så grønn.» «Jeg er fascinerende lite rød.» At kaffeslabberaset går i fargekoder er ikke unikt for min arbeidsplass, for personlighetstesttrenden har inntatt samfunnslivet for fullt. Mens noen tar fargekodede tester, får andre personligheten sin kartlagt etter andre parametere. Tendensen er uansett den samme: Trenden gir deg muligheten til å snakke om deg selv. Og det elsker vi.

At de fleste blant oss har mer eller mindre grad av narsissisme er dypt menneskelig og gammelt nytt, det nye er derimot verktøyene til vår rådighet. Nettet flommer over av disse testene med lovnader om å kartlegge din personlighet, og Thomas Eriksons omdiskuterte bøker, der han er omgitt av henholdsvis idioter og psykopater som deles inn i fire farger, selger i millionopplag.

Men kanskje mest av alt gir denne interessen for personlighetstesting seg uttrykk i den etter hvert svært så populære podkasten Sånn er du med humorist Harald Eia og psykolog Nils Brenna. Programmet er med tiden blitt et av helgens høydepunkter, der en utvalgt kjendis hver søndag har besvart et stort antall spørsmål om seg selv ved hjelp av «femfaktormodellen». Så enkelt kartlegges noe så komplekst som personligheten til den aktuelle gjesten.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Jeg mener at Eggen tar feil når han mer enn antyder at man ikke skal skrive om kannibalisme. Hvis man ikke gjør det, lar man den koloniale historien om «de ville» bli siste ord.»
«Thomas Nordahl utelater langt mer relevante fakta, nemlig statistikken for skriftlige eksamener.»