Annonse
00:00 - 08. februar 2019

«Penger for publisering» kan bli skrotet

Annonse

En norsk forsker som i dag publiserer forskning i et tidsskrift godkjent i det såkalte tellekantsystemet, henter inn drøyt 23 000 kroner til sin institusjon. Bruker hun et av de toppvurderte tidsskriftene, de på nivå 2, er pengesekken tre ganger så stor. Dette systemet, med direkte belønning for publisering, vurderer Kunnskapsdepartementet nå å avvikle, melder Forskerforum. Bakgrunnen er den mye omtalte Plan S: Regjeringen vil at norske forskere skal publisere forskningen sin i åpne tidsskrifter – men nesten ingen av dem befinner seg på det øverste nivået i tellekantsystemet. Med dagens system må forskerne i så fall velge mellom penger og åpenhet. En full avvikling er en av syv endringer i tellekantsystemet som departementet vurderer, ifølge Forskerforum.

 
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»
«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»
«Kompaniet hevder de har «nye funn» – men i realiteten driver de med systematiske forglemmelser.»