Annonse
00:00 - 08. februar 2019

«Penger for publisering» kan bli skrotet

Annonse

En norsk forsker som i dag publiserer forskning i et tidsskrift godkjent i det såkalte tellekantsystemet, henter inn drøyt 23 000 kroner til sin institusjon. Bruker hun et av de toppvurderte tidsskriftene, de på nivå 2, er pengesekken tre ganger så stor. Dette systemet, med direkte belønning for publisering, vurderer Kunnskapsdepartementet nå å avvikle, melder Forskerforum. Bakgrunnen er den mye omtalte Plan S: Regjeringen vil at norske forskere skal publisere forskningen sin i åpne tidsskrifter – men nesten ingen av dem befinner seg på det øverste nivået i tellekantsystemet. Med dagens system må forskerne i så fall velge mellom penger og åpenhet. En full avvikling er en av syv endringer i tellekantsystemet som departementet vurderer, ifølge Forskerforum.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Tusenvis av spørsmål er testet ut, og har enten blitt forkastet, revidert eller fått lov å være med.
De færreste mener at kvinner kun kan forstå seg selv og sin fortid gjennom andre kvinner.
Det slår meg at jeg nesten aldri snakker eller skriver om yoga som noe jeg personlig driver med.
Vi ønsker oss mye musikk! Og det tilbyr NRK Klassisk.