00:00 - 22. februar 2019

Interessen for Joshua French er ikke til å holde ut, skriver Sumaya Jirde Ali.

Interessen for Joshua French er ikke til å holde ut, skriver Sumaya Jirde Ali.

Et innlegg på Tumblr med navnet «I won’t be watching the Bundy Tapes on Netflix» gjorde meg oppmerksom på at jeg, som mange andre, er mer interessert i den amerikanske voldtektsmannen og seriemorderen Ted Bundy enn i hans tretti kjente ofre. Netflix har i år gitt ut dokumentaren Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes, hvor vi kan høre til nå ukjente lydopptak der seriemorderen blant annet i tredjeperson psykologiserer seg selv og forteller hva han som intellektuell tror kan ha skjedd med ofrene. Kvalitetsmessig er serien i liga med en annen god Netflix-dokumentar: Making a Murderer, med sin blanding av intervjuer, flashbacks til fortiden, mediereportasjer og lydopptak.

Bundy sjokkerte hele verden. Denne sjarmerende, veltalende unge mannen, en seriemorder i stand til å halshugge og beholde enkelte av ofrenes hoder som trofeer? Verden måpte. En av episodene heter «One of us», og oppsummerer mye av tvilen som var ute da Bundy først ble knyttet til en kidnappingssak. Han passet ikke «profilen», var ingen ensom ulv. Tvert imot. Men hans kjekke, sosiale ytre kunne ikke holde igjen det sadistiske som hvilte under overflaten, og et av Bundys mest kjente og tidligste sitater er: «I’m the most cold-hearted son of a bitch you’ll ever meet.» Ordet seriemorder ble i Amerika skapt og brukt først om Bundy.

Tumblr-innlegget som ramset opp på de glemte ofrene, alle kvinnene som har havnet i skyggen av fascinasjonen og forferdelsen rundt Bundy, fikk meg til å tenke. Jeg hadde tidligere sett en Bundy-dokumentar, men jeg husket ikke noen av ofrenes navn. Lynda Ann Healy, Debra Kent, Susan Curtis. Og så videre. I innlegget står deres alder, interesser og ambisjonene de hadde i livet. Alt som kunne vært. «In a world filled with kind, beautiful people, I wonder why we all know Ted Bundy’s name», står det. 

Annonse

«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»