00:00 - 15. februar 2019

Det er ikke smarttelefonens skyld at vi har mindre sex, skriver Martin Gedde-Dahl.

Det er ikke smarttelefonens skyld at vi har mindre sex, skriver Martin Gedde-Dahl.

Jeg har sett fremtiden, og det er en fyr som sitter og gaper som en idiot mens han virrer med hodet. Et par svære VR-briller som viser gud-vet-hva dekker øynene. En slags fjernstyrt, høyteknologisk termos er tredd over penis. Teledildonics, heter det. Det er en gren av den visstnok voksende og lovende robotsex-industrien, som snart skal gjøre oss i stand til å ligge med maskiner.

Fysisk sex, derimot – menneske/menneske-varianten – går det ikke så bra med. Det har forskere, politikere og journalister over hele verden slått alarm om den siste tiden. Særlig etter en artikkel i det amerikanske tidsskriftet The Atlantic, som peker på et iøynefallende paradoks.

Vi burde sett en sexboom, skriver journalist Kate Julian. Sex utenfor ekteskapet er mer akseptert enn noensinne. Prevensjon blir delt ut gratis. Det som tidligere var perverst, er nå spennende. Tinder finnes. Alt ligger til rette for å være singel og skamløs. Men nei, folk har mindre sex enn før. Det vi faktisk ser, skriver hun, er en sexdepresjon. Amerikanere har sjeldnere sex enn folk har hatt de siste tiårene, de debuterer senere og flere er totalt avholdende.

Annonse

«Arbeidsgruppens rapport vil diskuteres på åpent og demokratisk vis»