08:56 - 09. januar 2019

Logikksjekk: Abortdebatten

Kanskje er vi på vei mot en flertallsregjering, men veien dit er full av selektiv argumentasjon.

Historisk? Dersom KrF får gjennomslag for et forbud mot fosterreduksjon (også kalt «tvillingabort»), har Kjell Ingolf Ropstad levert på det han beskrev som «historiske muligheter i kampen mot sorteringssamfunnet», sier KrFU-leder Martine Tønnesen. Foto: Hanne Marie Lenth Solbø Foto: Hanne Marie Lenth Solbø

Regjeringsforhandlingene er i gang på Hadeland. KrFU-leder Martine Tønnesen vil kalle det en «seier» for KrF dersom de får gjennomslag for et forbud mot fosterreduksjon (også kalt «tvillingabort»). For da har Kjell Ingolf Ropstad, ifølge henne, levert på det han beskrev som «historiske muligheter i kampen mot sorteringssamfunnet». Ingen er overrasket over at KrF er imot fosterreduksjon. Siden deres primærpolitikk er at «alle mennesker har rett til liv fra unnfangelse til naturlig død», er partiet imot all abort. Her skal vi imidlertid se nærmere på argumentasjonen til de som ønsker å forby fosterreduksjon, samtidig som de forfekter retten til selvbestemt svangerskapsavbrudd. Kanskje er det posisjonen som leder til en flertallsregjering, men den krever svært selektiv argumentasjon.

Sammen med Senterpartiets Kjersti Toppe fremmet Olaug Bollestad (KrF) i 2016 forslaget om at regjeringen skulle foreslå en «endring av lov om svangerskapsavbrudd der det presiseres at fosterreduksjon ikke er tillatt». Den gangen ble det nedstemt i Stortinget, men etter at statsminister Erna Solberg i oktober 2018 åpnet for forhandlinger om abortloven har KrF fått en ny mulighet.

Annonse

«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»