Annonse
10:11 - 27. januar 2019

Høyrepopulister spriker i synet på Silicon Valley. Det bør vi andre utnytte, skriver Evgeny Morozov.

Høyrepopulister spriker i synet på Silicon Valley. Det bør vi andre utnytte, skriver Evgeny Morozov.

Hver sin retning: Steve Bannon og Marine Le Pen er enige om mye, men i synet på teknologigigantene i Silicon Valley skiller Bannon seg fra sine europeiske medpopulister. Foto: Sylvain Lefevre / Getty Images
Annonse

Den voksende globale høyrepopulistiske bevegelsen har mange feil. Ideologisk inkonsistens i valget av fiender er, for det meste, ikke en av dem. Enten det er Steve Bannon som langer ut mot pave Frans, Matteo Salvini som angriper «snillistene» i humanitære organisasjoner eller Marie Le Pen som raser mot de kjedelige teknokratene i Brussel, går populistene etter et forutsigbart og velkalkulert utvalg av skyteskiver. Hvis noen velger sine fiender med omhu, så er det høyrepopulister. 

Men på ett område er det ingen enighet mellom amerikanske høyrepopulister og deres åndsfrender i resten av verden, nemlig i synet på Silicon Valley. På den ene siden har teknologibransjens plattformer vært til nytte for populister overalt, ved å gi dem et mye større publikum og gjøre det mulig å nå ut til potensielle velgere med sterkt tilpassede budskap – det har Cambridge Analytica-fiaskoen vist helt tydelig. I dag forstår nystartede høyrepartier som Spanias Vox instinktivt at den viktigste kampen foregår på den digitale slagmarken. Vox leder allerede over alle de andre spanske partiene i antall Instagram-følgere.

Denne pragmatiske omfavnelsen av digitale plattformer er imidlertid det eneste populistene er enige om. Den intellektuelle vurderingen av Silicon Valleys betydning er temmelig sprikende. Den amerikanske alt right-bevegelsen ser på big tech som et attraktivt angrepsmål. For dem er Silicon Valley en bisarr blanding av grådige kapitalister og «kulturmarxister» som er ute etter å hjernevaske brukerne med venstrevridd propaganda samtidig som de beriker seg på alles data. 

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»