10:11 - 27. januar 2019

Høyrepopulister spriker i synet på Silicon Valley. Det bør vi andre utnytte, skriver Evgeny Morozov.

Høyrepopulister spriker i synet på Silicon Valley. Det bør vi andre utnytte, skriver Evgeny Morozov.

Hver sin retning: Steve Bannon og Marine Le Pen er enige om mye, men i synet på teknologigigantene i Silicon Valley skiller Bannon seg fra sine europeiske medpopulister. Foto: Sylvain Lefevre / Getty Images

Den voksende globale høyrepopulistiske bevegelsen har mange feil. Ideologisk inkonsistens i valget av fiender er, for det meste, ikke en av dem. Enten det er Steve Bannon som langer ut mot pave Frans, Matteo Salvini som angriper «snillistene» i humanitære organisasjoner eller Marie Le Pen som raser mot de kjedelige teknokratene i Brussel, går populistene etter et forutsigbart og velkalkulert utvalg av skyteskiver. Hvis noen velger sine fiender med omhu, så er det høyrepopulister. 

Men på ett område er det ingen enighet mellom amerikanske høyrepopulister og deres åndsfrender i resten av verden, nemlig i synet på Silicon Valley. På den ene siden har teknologibransjens plattformer vært til nytte for populister overalt, ved å gi dem et mye større publikum og gjøre det mulig å nå ut til potensielle velgere med sterkt tilpassede budskap – det har Cambridge Analytica-fiaskoen vist helt tydelig. I dag forstår nystartede høyrepartier som Spanias Vox instinktivt at den viktigste kampen foregår på den digitale slagmarken. Vox leder allerede over alle de andre spanske partiene i antall Instagram-følgere.

Denne pragmatiske omfavnelsen av digitale plattformer er imidlertid det eneste populistene er enige om. Den intellektuelle vurderingen av Silicon Valleys betydning er temmelig sprikende. Den amerikanske alt right-bevegelsen ser på big tech som et attraktivt angrepsmål. For dem er Silicon Valley en bisarr blanding av grådige kapitalister og «kulturmarxister» som er ute etter å hjernevaske brukerne med venstrevridd propaganda samtidig som de beriker seg på alles data. 

Annonse

«Æresrettsutvalget har dokumentert den grunnleggende mangel på legalitet for opprettelsen av æresretten.»
«Er ikke Schiøtz i stand til å se at hans faglige integritet og tyngde dermed settes i et merkelig lys?»