Annonse
00:00 - 18. januar 2019

Det trykkes for lett på Trump-alarmen, skriver Kjersti Thorbjørnsrud

Det trykkes for lett på Trump-alarmen, skriver Kjersti Thorbjørnsrud.

Annonse

Det er blitt varslet om ulv i norsk debatt de siste ukene. Flere tusen har demonstrert i Oslos gater mot utbredelsen av dette rovdyret. Men ikke minst er det gått ut varsler om ulv i symbolsk betydning: Da advares det om en ulv som i høyrepopulismens gevanter og Trumps retorikk truer et liberalt demokrati bygget på felles kjøreregler og tillit på tvers av samfunnsgrupper. Det handler om spill på følelser, polarisering og konstruksjon av fiendebilder.

Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum er igjen blitt plassert i det høyrepopulistiske landskapet. Kommentatorer i riksmediene mener han oppvigler til gruppemotsetninger som ikke lenger er sentrale. Statsminister Erna Solberg forklarer hva hun mener om Senterpartiet slik på Høyres facebooksider: «Jeg synes ikke noe om politikere som prøver å skape konflikter og forskjeller som ikke er der».

En beslektet kritikk er rettet mot Klassekampens dekning av en undersøkelse blant norske eliter. Kommentatorer i presse og sosiale medier reagerer på at avisen skriver om forskjeller mellom elitens holdninger og meninger blant folk flest. Også her er det Donald Trump og høyrepopulismen som danner bakteppet for kritikken: å fremheve forskjeller mellom folk og elite er å nøre opp under fordommer og mistillit. Det er farlig og misvisende, hevdes det.

Annonse

«Hva mener Gunnar Aakvaag med sannhet?»