14:56 - 29. januar 2019

Bytter hatt – svarer det som passer

Kjell Ingolf Ropstad: KrF-politiker, person og statsråd på én og samme tid.

Hvem representerte egentlig Kjell Ingolf Ropstad (KrF) i intervjuet med NRKs Fredrik Solvang? Arkivfoto: Hanne Marie Lenth Solbø 

Forrige uke intervjuet NRKs Fredrik Solvang den nye familie- og barneministeren Kjell Ingolf Ropstad (KrF) på Debatten. Intervjuet fikk blandede reaksjoner ifølge Solvang, og flere reagerte på de mente var en uforsonlig intervjustil. Intervjuet var heller et eksempel på hvordan politikere systematisk unngår å svare på spørsmål med mindre journalistene følger opp. Vi har tidligere skrevet om slike ikke-svar fra Ap-leder Jonas Gahr Støre, olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

I Ropstad-intervjuet blir Solvang stadig tvunget til å gjenta spørsmålene sine. En del av forklaringen er at Ropstad insisterer på å svare som familie- og barneminister, mens Solvang helst vil høre hans svar som nestleder i KrF. Som statsråd svarer han for regjeringens politikk, mens han som KrF-nestleder svarer for partiets politikk. I tillegg må Ropstad av og til ganske enkelt svare for Ropstad.

Annonse

«Arbeidsgruppens rapport vil diskuteres på åpent og demokratisk vis»