Annonse
00:00 - 18. januar 2019

Året som skulle endre alt

I år er det tretti år siden Berlin-muren falt. Hvordan så opptakten ut fra den andre siden? Første akt utspilte seg i Praha, skriver Thomas Reinertsen Berg.

Streik: Arbeidere ved en bildelfabrikk i Praha streiket til støtte for den pågående revolusjonen, november 1989. Foto: David Turnley/Corbis/VCG via Getty Images
Annonse

En stjerne pakket inn i en striesekk. Jeg var 19 år gammel, og følelsen av å være på et sted der historiens vinger hadde slått kraftig, var påfallende der jeg sto i Praha og betraktet denne folkelige protesten – noen hadde pakket inn det lille kommunistmonumentet som sto midt i en rundkjøring, for å slippe å se det. Snart ville stjernen befinne seg på historiens skraphaug.

Da var det allerede våren 1991. Halvannet år tidligere fulgte jeg med på den utrolige høsten 1989 da sovjetkommunismen raknet i alle sømmer. Folk protesterte i Berlin, Bucuresti, Budapest, Praha, Sofia og Warszawa, og diktaturene forsvant. I Tsjekkoslovakia kaller de det Fløyelsrevolusjonen, dagene fra 17. november til 29. desember, da myndighetene sluttet å denge folk og man fikk en ordnet overgang til demokrati.

Men egentlig skulle alt skjedd året før. Store begivenheter i Tsjekkoslovakias historie hadde det med å inntreffe i år som sluttet på 8: Landet ble grunnlagt etter første verdenskrig i 1918; i 1938 ble det stykket opp og delvis gitt bort til Tyskland som en følge av München-avtalen; i 1948 tok kommunistpartiet all makt, og i 1968 endte forsøket på en reformert sosialisme med at de ble invadert av sine egne allierte.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse