11:52 - 11. januar 2018

Forakt og medlidenhet – en vanskelig blanding

Jeg vil vite mer om hvordan menns seksualitet egentlig fungerer, slik at unge kvinner kan bli opplyst og lære å beskytte seg.

Maleri: Gustave Courbet (1866).

Jeg er glad for at menns driftsliv og det ubehag det kan føre med seg for kvinner blir tatt opp til diskusjon om dagen. Metoo-kampanjen har nok fått mange kvinner til å huske tilbake på episoder i eget liv hvor de er blitt ufint behandlet av menn. Selv har jeg opplevd alvorligere overgrep enn trakassering, men siden det nå er trakassering som er på tapetet, kom jeg på en historie fra jeg var i 20-årene.

Som ung musikkstudent hadde jeg en ekstrajobb som dirigent for et mannskor. Kormedlemmene var i alderen 55 til 85 år. Det falt vel enkelte slibrige kommentarer om meg og kroppen min i løpet av de årene jeg var der, og det var ubehagelig nok. Det gjorde meg brydd og sjenert, men jeg kan ikke huske at jeg sa noe. Det var liksom noe jeg tenkte at man måtte vente seg av en gjeng med mannfolk.

Idet hun åpnet døren så hun til sin forskrekkelse rett inn i en åpen vagina brettet ut på et filmlerret på veggen i stuen.

En kveld hadde vi konsert på et eldresenter. Etter konserten gikk jeg ut i garderoben. Der møtte jeg den eldste i koret, er svær brande på 85 år, med hvitt hår som strittet til alle kanter. Han kom mot meg, rød i ansiktet av opphisselse, grep tak i meg, holdt meg hardt fast, og kysset meg på munnen. 

Jeg lo det sikkert bort, for jeg ble jo ganske paff. Og senere ble det en komisk historie jeg fortalte mine venner. Men jeg husker samtidig hvor ubehagelig det var å skulle fortsette som dirigent. Jeg ble også litt paranoid: Er det flere her som kan forventes å kaste seg over meg i et ubevoktet øyeblikk? 

 

Det ble ikke bedre da jeg fikk høre en historie av kona til han som dirigerte koret før meg. Hun var blitt invitert med på korets årlige julebord, som dirigentens ektemake. Julebordet var hjemme hos korets formann. Kvinnen kom alene litt utpå kvelden, og ville overraske koret. Dermed gikk hun inn døren fra hagen. Idet hun åpnet døren, så hun til sin forskrekkelse rett inn i en åpen vagina brettet ut på et filmlerret på veggen i stuen. Der satt de tilårskomne sangerne, sammen med sin dirigent, og koste seg med filmen til en drink. 

Man kunne jo tro at de, straks det kom en dame inn, ville skru av filmen, men nei da – én av mennene prøvde sågar å dra henne ned på fanget sitt. Denne historien gjorde meg som sagt enda mer ubekvem med min dirigent-jobb.

At vi kvinner har hatt en tendens til å la slike episoder gå relativt ubemerket hen, er nok basert på en ekstrem høflighet og en fra gammelt av overlevert tanke om at dette er normalt, at det er noe vi må leve med. Og kan hende er det normalt for menn, både å se på pornofilm sammen, kommentere kvinners kropper og tafse på dem etter eget behov.

 

Et annet spørsmål jeg har stilt meg, er: Skal man godta mer av menn fordi de er gamle? Må man medfølende unnskylde den ufine oppførselen til en 80 år gammel mann som er klar i hodet?

Om vi slutter å føle medlidenhet med menn og deres såkalt ustyrlige lyster, vil vi kanskje slutte å forakte dem også.

For meg har disse erfaringene gjort at jeg har utviklet en blanding av forakt for og medlidenhet med menn. En vanskelig blanding. Jeg synes synd på dem fordi de ikke kan styre driftene og lystene sine, samtidig som jeg forakter dem for det.

Om vi slutter å føle medlidenhet med menn og deres såkalt ustyrlige lyster, vil vi kanskje slutte å forakte dem også. Og det blir lettere å reagere adekvat i situasjonen. Menn i alle aldre må lære å kontrollere driftene sine, og å oppføre seg – så enkelt er det.

Kvinners høflighet og overbærenhet har gått for langt. Jeg er selv en av dem som har godtatt altfor mye. Jeg håper at unge kvinner i dag lærer noe av det som nå brettes ut. Og at menn gjennom det som kommer frem, lærer noe om hvordan de skal opptre overfor kvinner. 

 

Jeg er også veldig interessert i å få vite litt mer om menns egentlige syn på disse sakene – bak den politisk korrekte fordømmelsen av fenomenet seksuell trakassering – altså hvordan menns seksualitet egentlig fungerer, slik at unge kvinner kan bli opplyst og lære å beskytte seg på en relevant måte. Jeg så et program på tv hvor muslimske menn forklarte hvorfor de må sitte adskilt fra kvinner i forsamlinger. Det er fordi de ser på seg selv som svin, og noe som kvinner må beskyttes mot. Kan hende er det en sannhet her som vi ikke lenger vil vedkjenne oss i vår kultur. Da jeg var helt ung, trodde jeg at kvinner og menn var omtrent like når det gjaldt drifter og lyster, men det synet har endret seg mye i løpet av livet. Nå er det nesten sånn at jeg ser på menn som en annen rase når det kommer til disse spørsmålene. Så jeg ser frem til å få høre mer om menn – fra menn!

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse