Annonse
00:05 - 07. desember 2018

Personlig sykdom er gull verdt for mediene, skriver Kjersti Thorbjørnsrud.

Personlig sykdom er gull verdt for mediene, skriver Kjersti Thorbjørnsrud.

Annonse

Pasienters skjebner og pårørendes prøvelser preger medienes dekning av sykdom og helse. Formidlingen av personlige erfaringene er tilsynelatende mer nærgående, intime og omfattende enn noen gang.

Når abortkampen blusser opp, drives den frem av fortellinger som setter ord på det som før var for privat og vanskelig til å dele offentlig. Tekster om ensomme og tabubelagte erfaringer med abortnemnder og senaborter har gitt et nytt rom for gjenkjennelse og fellesskap. Men de er også effektive innlegg i en politisk kamp, der personlige erfaringer bygger et emosjonelt og moralsk forsvarsverk mot ulike syn på abortloven.

Samtidig skrives nok et kritisk kapittel om psykisk helsehjelp i mediene. Det frontes av rasende og fortvilte pårørende som har mistet en av sine i selvmord. På nært hold settes en families smerte, sorg og samhold i relieff til det som ser ut til å være inkompetanse, ansvarsfraskrivelse og manglende empati fra et helsevesen som ikke oppfyller det mediene formidler er deres grunnleggende plikt: å forhindre at noen tar livet sitt.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Forteljinga handlar om at vi har behov for å høyre til eit fellesskap og bidra med noko meiningsfullt.»