Annonse
13:17 - 07. desember 2018

Myten om delingsøkonomien kommer utvilsomt til å sprekke, skriver Evgeny Morozov.

Myten om delingsøkonomien kommer utvilsomt til å sprekke, skriver Evgeny Morozov.

Annonse

Teknopopulismen kan best defineres som tomme løfter på vegne av den digitale revolusjonens evne til å skape grunnleggende samfunnsforandringer. Den har en lang og uklar historie, men vi vet imidlertid nøyaktig når den ble allemannseie. Da TIME Magazine kåret «deg» – alle millionene vanlige mennesker bak 2000-tallets brukergenererte internett – til årets person i 2006, ble slike temaer preget dypt i vår kollektive underbevissthet.

De faktiske bidragsyterne til nettsteder som Wikipedia eller Flikr var relativt få. Men den universelle feiringen av dem forsinket eller avverget spørsmål om de store selskapenes makt, og om hvor levedyktig det gryende digitale Utopia egentlig var. Bare noen få år senere var utopien død. Sterkt sentralisert og dominert av en håndfull plattformer, var nettet bare en skygge av sitt tidligere eksentriske selv.

I 2018 er den allmektige kreative brukeren fra 2006 blitt en zombie-aktig innholdsjunkie, totalt avhengig av å like og dele, for alltid fanget i datameglernes usynlige bur. På et eller annet vis har det edle forsettet om å gjøre oss alle til æresmedlemmer av forfatterforeningen skaffet oss evig plass på listene til Cambridge Analytica.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»