16:00 - 20. desember 2018

Hvem tror vi på når tårene triller, spør Åshild Mathisen.

Hvem tror vi på når tårene triller, spør Åshild Mathisen.

Norsk politikk har hatt et tårevått år. Kilder hevder Trine Skei Grande gråter for å få viljen sin i politiske forhandlinger. Varslere mener Inga Marte Thorkildsen gråter og skriker slik at ansatte i Oslos utdanningsetat blir skremt.

«En hersketeknikk Berit Ås ikke nevnte – kanskje fordi den eies av kvinnen – er det å ta til tårene for å få det som man vil», skriver psykiater og overlege Fred Heggen i Nettavisen med referanse til nettopp Grande og Thorkildsen. Han mener den «indre alarmklokken» bør ringe umiddelbart.

Selv om mektige menn opp gjennom historien har grått uten skam – gjerne også for å få viljen sin, har gråten i moderne tid blitt feminisert – det hevder idéhistoriker og psykoterapeut Claes Ekenstam. Og nettopp ideen om at gråting er noe kvinner driver med, devaluerer kvinners tårer. En kvinne som gråter i en konfliktfylt situasjon, vil fort bli ansett for å manipulere. 

Annonse

«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»