Annonse
16:00 - 20. desember 2018

Hvem tror vi på når tårene triller, spør Åshild Mathisen.

Hvem tror vi på når tårene triller, spør Åshild Mathisen.

Annonse

Norsk politikk har hatt et tårevått år. Kilder hevder Trine Skei Grande gråter for å få viljen sin i politiske forhandlinger. Varslere mener Inga Marte Thorkildsen gråter og skriker slik at ansatte i Oslos utdanningsetat blir skremt.

«En hersketeknikk Berit Ås ikke nevnte – kanskje fordi den eies av kvinnen – er det å ta til tårene for å få det som man vil», skriver psykiater og overlege Fred Heggen i Nettavisen med referanse til nettopp Grande og Thorkildsen. Han mener den «indre alarmklokken» bør ringe umiddelbart.

Selv om mektige menn opp gjennom historien har grått uten skam – gjerne også for å få viljen sin, har gråten i moderne tid blitt feminisert – det hevder idéhistoriker og psykoterapeut Claes Ekenstam. Og nettopp ideen om at gråting er noe kvinner driver med, devaluerer kvinners tårer. En kvinne som gråter i en konfliktfylt situasjon, vil fort bli ansett for å manipulere. 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Myndighetene må legge til rette for at utenlandske studenter kan forfølge karrieremuligheter i Norge.»
«Moralsk ansvar kan lede til større politisk handlingsvilje globalt. Men så er det veien dit, da.»
«God behandling reduserer antall uføretrygdede og brukere av sosiale tjenester.»
«De som i første rekke rammes, er de mange muslimer som modig tar til orde for en gjennomgripende reform.»