Annonse
17:05 - 10. desember 2018

Folkeavstemningen stanset ikke diskusjonen om Europa slik Cameron håpet, skriver Alexander Zlatanos Ibsen

Folkeavstemningen stanset ikke diskusjonen om Europa slik Cameron håpet, skriver Alexander Zlatanos Ibsen

Tøff dag: Tirsdag får Statsminister Theresa May vite om Parlamentet stemmer ned den fremforhandlede Brexit-avtalen. Foto: Olivier Hoslet / EPA / NTB Scanpix
Annonse

Storbritannia har alltid vært kjent som en «bremsekloss» i Brussel. Eurobarometeret har i årevis plassert britiske respondenter som de minst EU-entusiastiske i regelmessige spørreundersøkelser. Landet har blant annet holdt seg utenfor sterke overnasjonale ordninger slik som Euroen og Schengen-samarbeidet.

Folkeavstemningen skulle stanse de endeløse diskusjonene om Europa, mente daværende statsminister David Cameron, men endte opp med å gjøre det stikk motsatte. Nå snakker alle om Europa, og England sees på som et «delt land», også av sindige Economist.

I morgen skal det britiske parlamentet stemme over landets skilsmisseavtale som statsminister Theresa May har fremforhandlet med EU. Det er lite som tyder på at avtalen får flertall, i alle fall ikke i førsteomgang. For å sikre flertall, må hun overtale et flertall om at brexit uten noen avtale, er verre.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Enhver by med respekt for seg selv skal bli en smartby.»