Annonse
17:05 - 10. desember 2018

Folkeavstemningen stanset ikke diskusjonen om Europa slik Cameron håpet, skriver Alexander Zlatanos Ibsen

Folkeavstemningen stanset ikke diskusjonen om Europa slik Cameron håpet, skriver Alexander Zlatanos Ibsen

Tøff dag: Tirsdag får Statsminister Theresa May vite om Parlamentet stemmer ned den fremforhandlede Brexit-avtalen. Foto: Olivier Hoslet / EPA / NTB Scanpix
Annonse

Storbritannia har alltid vært kjent som en «bremsekloss» i Brussel. Eurobarometeret har i årevis plassert britiske respondenter som de minst EU-entusiastiske i regelmessige spørreundersøkelser. Landet har blant annet holdt seg utenfor sterke overnasjonale ordninger slik som Euroen og Schengen-samarbeidet.

Folkeavstemningen skulle stanse de endeløse diskusjonene om Europa, mente daværende statsminister David Cameron, men endte opp med å gjøre det stikk motsatte. Nå snakker alle om Europa, og England sees på som et «delt land», også av sindige Economist.

I morgen skal det britiske parlamentet stemme over landets skilsmisseavtale som statsminister Theresa May har fremforhandlet med EU. Det er lite som tyder på at avtalen får flertall, i alle fall ikke i førsteomgang. For å sikre flertall, må hun overtale et flertall om at brexit uten noen avtale, er verre.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse