Annonse
00:00 - 21. desember 2018

Er det noen slemme voksne her?

Annonse

Joakim Tjøstheim (Morgenbladet 14. desember) har feiret Sinterklaas i Nederland, og kan berolige alle som lurer: Tradisjonen med Zwarte Piet (Sinterklaas’ svartmalte hjelpere) er ikke rasistisk, for det har noen lokale forklart ham. Flott, da kan vi legge den peppernøtten død. Eller?

Tjøstheim treffer på ett aspekt av debatten: at tradisjonens opphav tolkes ulikt. Men det finnes ikke noen Sinterklaas-bibel eller urfortelling. Derimot finnes et mylder av historier, også om Zwarte Piet. Skorsteinsfortellingen er én av dem, mens andre kilder knytter figuren tydelig til afrikanske slaver. Ikke så rart, når man kjenner Nederlands historie.

Men selv hvis man kunne ha fremvist en uskyldsren opphavsfortelling, bommer Tjøstheim når han mener at det er «urimelig» å snakke om rasisme. Om noe, har debatten vist at rasismen lever i beste velgående i Nederland. At Zwarte Piet settes i sammenheng med strukturell rasisme er naturlig.

Når så mange, igjen og igjen, ber om å bli hørt, hva kaller man det, egentlig?

Dette er ikke noe nymotens ramaskrik av lettkrenkede aktivister. Helt fra 1960-tallet har ikke-hvite nederlendere snakket om ubehaget – noen med skarpe ord og beskyldninger, mange flere med innestemme og konstruktive forslag for å gjøre festen gøy for alle.

Når så mange, igjen og igjen, ber om å bli hørt, og majoriteten velger enten å ignorere dem – eller, fyrt opp av høyrepopulister, å aggressivt tviholde på tradisjonen – hva kaller man det, egentlig? Hadde Sinterklaas fått vite det, ville han ha stappet dem i sekken og tatt dem med til Spania – som han gjør med slemme barn.


Carline Tromp

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

«Fremmaningen av Sejersteds ånd blir enda vanskeligere å forstå sett i lys av Lindgrens tidligere kritikk.»
«Det er lett å tenke seg eksempler på at en bok tråkker feil i et slikt landskap.»
«Slikt gir anledning til å prøve om også stråmenn kan vende det andre kinnet til.»
«Har vi egentlig råd til å la en stor del av elektoratet seile sin egen sjø?»