11:08 - 28. desember 2018

Bryter genteknologien et av våre siste tabuer?

Lulu og Nana er de første spedbarna som har fått endret sitt genmateriale før fødselen, rapporterer en kinesisk forsker. Er det sant, er det en etisk katastrofe?

Bløff? Den kinesiske forskeren He Jiankui har kunngjort at de første Crispr-tvillingene kom til verden for en drøy måned siden. Men tvilen er stor og kritikken høylytt. Foto: VCG / VCG / Getty Images

Bruddet på et av våre siste tabuer har ligget i kortene lenge. Forskere, etikere og genetikere har i flere år forsøkt å forberede verden på at det en dag vil komme barn til verden med et genmateriale som med fullt overlegg er blitt modifisert av mennesker; babyer som tilsiktet har fått fjernet, ødelagt eller lagt til et gen på embryostadiet. Det er gensaksen Crispr/Cas9, kort kalt Crispr, som gjør det mulig (se nederst i teksten). Nå kan det altså ha skjedd. En kinesisk forsker har kunngjort at de første Crispr-tvillingene kom til verden for en drøy måned siden. Men tvilen er stor og kritikken høylytt.

Mannen som hevder å ha brutt tabuet heter He Jiankui. Den private foreleseren ved Southern University of Science and Technology fortalte til nyhetsbyrået AP at han tok sperma og eggceller fra syv par for å foreta en kunstig befruktning, med mål om å fjerne et bestemt gen fra embryoene ved hjelp av Crispr. Gensaksen fungerer på samme måten som søk- og erstatt-funksjonen i et tekstbehandlingsprogram – ytterst nøyaktig og enkelt. Ifølge egne rapporter kontrollerte He embryoenes celler tre til fem dager etter inngrepet for å se om genet virkelig var fjernet, altså om inngrepet var vellykket. Da han var overbevist om det, plasserte han elleve Crispr-embryoer tilbake i livmoren på seks kvinner. Resultatet ble et tvillingsvangerskap som endte med at Lulu og Nana kom til verden.

Er det en bløff? Hvor sannferdig Hes kunngjøring er, er vanskelig å si på nåværende tidspunkt. Er det en bløff, som han bruker til å reklamere for de to bioteknologiselskapene som han driver ved siden av forskningen? Kunngjøringen kom vitterlig én dag før åpningen av en stor internasjonal kongress om genmodifisering i Hongkong. Eller er det mulighet for at He faktisk har prestert det han forteller? Det står iallfall klart at han ikke har lagt frem eksperimentet sitt for fagfeltets kritiske blikk eller publisert det med en uavhengig fagfellevurdering.

Annonse

«Arbeidsgruppens rapport vil diskuteres på åpent og demokratisk vis»