00:00 - 23. november 2018

I Breiviks bilde

Mens de norske filmene om 22. juli er forsiktige skritt mot en felles fortelling, reproduserer Netflix terroristens versjon av seg selv, skriver Aage Borchgrevink.

Terrorist chic: Anders Danielsen Lie, som spiller Breivik i 22 July, snakker bedre engelsk enn de andre norske skuespillerne, ser bedre ut og fremstår klar og sammenhengende. Hvis Breivik ser filmen på cella i Skien fengsel, blir det to tomler i været. Foto: Erik Aavatsmark / Netflix

For et par år siden var jeg i Tel Aviv og snakket med en gruppe yngre israelske politiske rådgivere. En av dem fortalte meg at selv om Anders Behring Breivik var ekstrem, hadde han en bra analyse av islam og var dessuten veldig kjekk.

Bildet Breivik forsøkte å projisere av ridderen i kamp mot politisk korrekthet lever videre, og ikke bare på høyreekstreme nettsteder i Russland. Her hjemme er bildet av terroristen annerledes, men fremdeles uskarpt, og kanskje er det en sammenheng: Er det glansede bildet av terroristen utenlands en funksjon av blindsoner i representasjonen av 22. juli her hjemme?

I år er det kommet hele tre filmer om terroren: Erik Poppes Utøya 22. juli ble først vist under filmfestivalen i Berlin i februar. I september var det Netflix’ tur til å slippe Paul Greengrass’ 22 July. I oktober kom den svensk-norske dokumentaren Rekonstruksjon Utøya på norske kinoer.

Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.